Uz performans i zvižduke
2

Obilježen mjesec borbe banjalučkog građanskog aktivizma

Piše: D. T.
Aktivisti građanske inicijative "Park je naš", poznati i kao banjalučki "šetači", danas su u centru Banje Luke obilježeli mjesec dana mirnih okupljanja, koja su počela 29. maja zbog uništavanja zelenih površina u gradu na Vrbasu, ali i sveopšteg stanja u našem društvu.

Tom prilikom je na platou ispred hrama Hrista Spasitelja održana i konferencija za novinare na kojoj su govorili članovi udruženja, koja su dala podršku građanskoj inicijativi "Park je naš".

Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu je naveo kako građani već mjesec dana ukazuju na neregularnosti povodom izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod Medicinske elektronike.

"Pored nekoliko zahtjeva, od nadležnih nismo dobili nikakvu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem. Zato ćemo se nastaviti okupljati sve dok nam dokumentacija ne bude dostavljena", poručio je Dakić.

Ivana Korajlić iz Transparensy internationala BiH je navela kako su istekli svi rokovi u kojima je vlast trebala dostaviti traženu dokumentaciju.

"Ovo samo potvrđuje da ima nezakonitosti, jer ukoliko je sve legalno, ne vidimo razlog zašto nam dokumentacija ne može biti dostavljena", poručila je Korajlić.

Ona je apelovala na isntitucije da poštuju zakonske procedure i dostave tražene dokumente, koji bi, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, trebal biti javno dostupni.

Veliki broj banjalučkih "šetača" se jutros, prije konferencije za novinare, okupio ispred zgrade Skupštine grada Banja Luka, gdje su zvižducima "pozdravljali" odbornike, koji su danas dolazili na sjednicu Gradskog parlamenta.

Istovremeno, aktivisti građanske inicijative "Park je naš", su pred zgradom Gradske uprave izveli i umjetnički performans, za koji je policija zatražila da bude "pomjeren" od zgrade.

"Naša država se zagrcnula kapitalnim zalogajem i uskoro će povratiti, a pri tome joj smeta kost u grlu – kultura. Nusproizvodi komunizma u organizmu koji mutira u kapitalizam teško su svarljivi. Mutacije su vidljive, ali lijekovi su skupi. Mozgovi odlaze, a inteligencija se sputava", poručili su "šetači" tokom današnjeg performansa.

Aktivisti građanske inicijative "Park je naš" su nastavak okupljanja i mirno iskazivanje svog nezadovoljstva najavili već za večeras.