OSCE
0

Obilježen Međunarodni dan tolerancije

FENA
Danas svijet obilježava Međunarodni dan tolerancije - vrlinu koja mir čini mogućim.

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije i Švedska, koja predsjedava Evropskom unijom, danas zajednički izražavaju podršku toleranciji u svim sferama života u BiH, a prvenstveno na polju obrazovanja.

Razvoj tolerancije i povjerenja u zajednicama koje su pune različitosti predstavlja težak pothvat, za koji je potrebno vrijeme i predanost. Izgradnja tolerancije zahtijeva da institucije stave jači naglasak na obrazovanje to jest informiranje građana, posebno mladih ljudi, o osnovnim civilnim i ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Također je potrebno da oni koji obrazuju javno mišljenje, uključujući političare, izbjegavaju korištenje negativne retorike koja potiče na netolerantnost.

Povećanje svijesti i promoviranje bogate i raznolike multietničke i multikulturalne prirode Bosne i Hercegovine jeste cilj kojem bi svi trebali težiti i živjeti u skladu s njim.

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije i Švedska koja predsjedava Europskom unijom apeluju na vlasti ove države da rade na ispunjavanju svoje obaveze ukidanja svih oblika segregacije i diskriminacije.

Mladi ljudi moraju naučiti da tolerancija i prihvatanje svojih sugrađana predstavljaju ključni element njihove budućnosti u sve više i više raznolikom, globaliziranom svijetu, saopćeno je iz OSCE-a.