BiH
0

Obilježen Igmanski marš

FENA
Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) iz Hadžića, u saradnji s Kantonalnim odborom UABNOR-a, organiziralo je danas na Igmanu manifestaciju kojom je obilježen "Igmanski marš" iz 1942. godine, jedna od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Duro izjavio je Feni da su u obilježavanju "Igmanskog marša" učestvovala i druga boračka udruženja iz BiH.

U manifestaciji je učestvovalo oko 350 ljudi. Najprije je položeno cvijeće na spomeniku na Brezovači i šehidskim mezarjima borcima Armije RBiH. Tu se formirala kolona koja je pješke došla do Velikog polja.

Na Velikom polju je, također, položeno cvijeće na dva šehidska mezarja i na dva partizanska spomenika.

Na glavnom spomeniku na Velikom polju održan je sat historije, na kojem je govorio predstavnik Udruženja Prve proleterske brigade iz Beograda Zdenko Dupančić. Dupančić je kao svjedok tog događaja opisao tok operacije.

Duro je posebno zahvalio ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudinu Ibrahimoviću, koji je položio cvijeće na tri spomenika i svojim prisustvom uveličao manifestaciju. Njemu su na podršci zahvalili i predstavnici Udruženja Prve proleterske brigade.