BiH
0

Obilježen Dan Ujedinjenih naroda

FENA
Historija BiH i njen odnos s Ujedinjenim narodima bili su burni, ispunjeni uspjesima i neuspjesima, ali su njihove nade i snovi iste prirode, međusobno su povezani i međuovisni, a zajedničko iskustvo ih je još više približilo jedne drugima.

Ovo je istaknuto u poruci rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH Christine McNab na svečanoj proslavi Dana UN-a u Sarajevu. Budući da je McNab bila spriječena da prisustvuje ovom događaju, njenu poruku je pročitala predstavnica UNICEF-a u BiH June Kunugi.

U poruci McNab je navedeno da su se na današnji dan prije 62 godine, u sjeni razaranja koje je donio Drugi svjetski rat, predstavnici 50 država dogovorili da osnuju Ujedinjene narode kao organizaciju koja će ostvariti stalni san čovječanstva da živi u miru, sigurnosti i prosperitetu.

Rezidentna koordinatorica UN-a je istaknula da sve zemlje članice UN-a rade na zajedničkom planu razvoja koji je predstavljen u Milenijskoj deklaraciji. Milenijska deklaracija je osnova milenijskih razvojnih ciljeva koje su članice UN-a obavezne ispuniti do 2015. godine.

Bosna i Hercegovina je već dostigla neke ključne ciljeve u oblasti obrazovanja i zdravstva, ali su drugi, poput ravnopravnosti spolova i održivog upravljanja okolišem, još neostvareni, upozorava McNab.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović je u svom obraćanju naveo da je vrijeme u kojem su Ujedinjeni narodi bili neposredno i intenzivno prisutni na području BiH bilo za našu zemlju veoma teško zbog tragičnih posljedica rata.

  • Na to vrijeme, koje iz mnogo razloga ne bi smjeli zaboraviti, podsjećaju nas svakodnevni problemi nestalih osoba, žrtava genocida i rata, ratni i neratni invalidi, izbjeglice, raseljene osobe i ostale kategorije stanovništva kojima je naša pomoć još uvijek potrebna, kazao je Halilović.

Međutim, dodao je on, naš svijet bio bi nezamisliv bez Ujedinjenih naroda.

  • Ma kako da je Organizacija UN-a efikasna ili ma kako da smo ponekad nezadovoljni njihovim angažmanom, Ujedinjeni narodi su se nebrojeno puta pokazali nezaobilaznim i nenadoknadivim mehanizmom jačanja sigurnosti i čuvanja, odnosno uspostavljanja mira i demokracije, poručio je Halilović.