BiH
70

Obilježen Dan oslobođenja Tuzle, Stjepan Mesić od danas počasni građanin

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima na Trnovcu, te Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945., antifašističkim borcima 1941.-1945., poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992.-1995., Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata - Slana Banja u Tuzli je obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Grada Tuzla u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom organizovana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, na osnovu zasluga i zalaganja za cjelovitu, nedjeljivu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu danas je zvanično postao počasni građanin Tuzle, a ovo priznanje dodijeljeno mu je prilikom obilježavanja 72. godišnjice odbrane Tuzle.

Prilikom dodjele priznanja Mesić je istakao da je dirnut, te da će sa ponosom ubuduće, kada ide u Tuzlu, govoriti da ide u posjetu svom gradu.

“Tuzla je u najtežim trenucima sačuvala ono što je njena osnova, toleranciju, odsutnost odvajanja po bilo kojoj osnovi”, izjavio je Mesić.

Različitost je prirodna posljedica povijesnih kretanja, istakao je Mesić.

"Suživot u toleranciji je jedini izlaz iz vrtloga i uzajamne mržnje u koje su nas bacali ratovi", kazao je on.

Ocijenio je da Tuzla treba biti model za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Dobitnici posebnog priznanja plakete Grada Tuzle su Udruženje ˝Žene Srebrenice˝, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, Zvonko Jurić, penzionisani pukovnik Oružanih snaga BiH i posthumno pjevač Muhamed Mujkanović,

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, sa svečane sjednice uputio je antifašističke poruke, ukazavši na značaj ovog datuma za Tuzlu.

Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Prošle godine na Dan oslobođenja Tuzla je zvanično proglašena gradom.