Šesta godišnjica formiranja
0

Obilježen Dan Oružanih snaga BiH

Sarajevo-x.com
Danas je u Kasarni Adil Bešić u Bihaću održano svečano postrojavanje jedinica OS BiH, povodom obilježavanja šeste godišnjice forimiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Obilježavanje Dana OS BiH je počelo dočekom mnogobrojnih uvaženih gostiju iz pretpostavljenog Zapovjedništva, kao i dužnosnika civilnih institucija sa područja Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća.

Oružane snage Bosne i Hercegovine je zvanični naziv vojnih snaga BiH. Ove snage se sastoje iz tri komponente (tri brigade), koje su nasljednice "tradicija" triju oružanih snaga, aktivnih u protekloj agresiji na BiH 1992-1995, Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća odbrane i Vojske Republike Srpske (prve dvije su potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisane u Vojsku FBiH).

Mnogobrojnim gostima su se, između ostalih, obratili u ime Vlade USK ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ahmet Egrlić te predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Husein Rošić.
Rošić je u svom obraćanju rekao da je Dan Oružanih snaga, dan podsjećanja na doprinos mnogih koji su uložili puno znanja, rada, truda i stručnosti u procesu uspostavljanja Oružanih snaga BiH te naglasio da je prеdnjаčеnjе u rеfоrmаmа u оblаsti оdbrаnе, gdје sе nајdаljе оtišlo.

"Аkо sе tо mоglо dоgоditi u оblаsti оdbrаnе i sigurnоsti, оdnоsnо uprаvо tаmо gdје је bilо rеаlnо оčекivаti nајvеćе prоblеmе, nаkоn zаvršеtка rаtnih dјеlоvаnjа, оndа s prаvоm mоžеmо i moramo biti optimisti i nаdаti se nаprеtku i u drugim оblаstimа i segmentima bh. društva", kazao je.