BiH
0

Obilježen Dan općine Novi Grad Sarajevo

Klix.ba
Povodom obilježavanja 16. decembra, Dana Općine Novi Grad Sarajevo, danas je u prepunoj multimedijalnoj sali Općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Novi Grad, na kojoj su istaknutim pojedincima i kolektivima uručena najveća Općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa "Safet Hadžić" te zahvalnice.

Sjednicu, kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa gradskog, kantonalnog, federalnog i državnog nivoa, kao i veliki broj privrednika, predstavnika kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, ambasada u BiH, boračkih udruženja i organizacija, te mediji, svečano je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela.

Čestitajući prisutnima Dan Općine Novi Grad, Gabela je kazala da ove godine Općina Novi Grad prvi put 16. decembra obilježava svoj Dan, dan kada je 1977. godine Predsjedništvo SRBiH donijelo odluku o formiranju Općine Sarajevsko Polje, odnosno Općine Novi Grad Sarajevo.

Načelnik Općine Semir Efendić i predsjedavajuća Gabela uručili su pojedinačna i kolektivna priznanja. Pojedinačna Zlatna plaketa "Safet Hadžić" uručena je Safudinu Čengiću, generalnom direktoru Centrotrans – Eurolinesa, kao najboljoj prevozničkoj kompaniji u BiH.

Kolektivna Zlatna plaketa "Safet Hadžić" uručena je ambulanti porodične medicine "Buča Potok", za izuzetan doprinos u organizaciji i pružanju zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite građana s područja Novog Grada.

Srebrena plaketa "Safet Hadžić", koja je posthumno dodijeljena Jasmini Duraković, novinarki Oslobođenja, koja je preminula u 34. godini života, uručena je Jasmininom ocu Feridu.

Zahvalnice su dodijeljene Mustafi Jašareviću posthumno, zatim kompaniji ASA Holding, Udruženju Saray sevdah i Centru za promociju civilnog društva.

Uz bogat kulturno-zabavni program u kojem je učestvovala Hanka Paldum i ženski hor Chorus Cadenza KUD Bulbul, prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film o Općini Novi Grad i izložbu akvarela Starog Sarajeva.