Položeno cvijeće i odata počast
0

Obilježen Dan odbrane Tuzle

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Tuzla je danas u znaku obilježavanja 15. maja, značajnog datuma u novijoj historiji ovog grada. Na današnji dan 1992. godine na Brčanskoj Malti došlo je do sukoba vojnika Vojske Jugoslavije i Teritorijalne odbrane Tuzle, čime je zaustavljena namjera da se nakon Bijeljine, Zvornika i ostalih okolnih gradova zauzme i Tuzla.

Položeno je cvijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995. u Ulici Armije RBiH.

"15. maj 1992. godine Dan je kada se odbranila Tuzla. To je dan kada se branio suživot, dostojanstvo i uvjerenje da svi ljudi bez obzira na vjeru, boju i naciju mogu živjeti u jednom gradu, gradu ljubavi, suživota i tolerancije", poručio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija općine Tuzla istakli su da su do 1. maja 1992. godine različite vojne i paravojne formacije iz Srbije, potpomognute paravojnim formacijama iz BiH, napale i okupirale veliki broj bh. gradova i u njima počinili zločine.

"Godinama slušamo laži o tome kako je u Tuzli napadnuta kolona JNA. Napominjemo da se ne radi o koloni JNA i da se ne radi o napadu, nego o postupanju legalne policije u nužnoj odbrani. Od kraja aprila, tj. od donošenja Ustava Savezne Republike Jugoslavije (27.4.1992.) kojim je definirano da ova država ima Vojsku Jugoslavije, JNA ne postoji. Dakle, 15. maja 1992. u tuzlanskoj Kasarni nije bilo vojnika JNA nego su to bili samo pripadnici Karadžićeve i Mladićeve paravojske i pripadnici vojske SRJ, tj. strane vojne sile", rečeno je prilikom današnjeg obilježavanja Dana odbrane Tuzle.

Građani Tuzle od Tužiteljstva BiH očekuju da postupi po krivičnoj prijavi koju je Fondacija Istina, pravda i pomirenje, podnijela protiv tadašnjeg komandanta tuzlanske kasarne Mileta Dubajića i drugih, koji su odgovorni za žrtve na Brčanskoj Malti.