Zajednička sjednica
0

Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Sarajevu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Predstavnici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća gradskih općina danas su u Domu Oružanih snaga BiH zajedničkom svečanom sjednicom obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Riječi dobrodošlice zastupnicima i vijećnicima, te brojnim gostima uputila je predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić, podsjetivši da se danas obilježava dan kada je prije 19 godina više od 60 posto građana BiH na referendumu izrazilo opredijeljenost za nezavisnu BiH.

"BiH je današnji dan u historiju upisala zlatnim slovima, postavši jedna od 190 nezavisnih država cijelog svijeta. Nažalost, to je postigla velikim žrtvama", kazala je ona.

Prigodni govor održao je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Ćazim Sadiković, dajući kraći historijski pregled na dan referenduma o nezavisnosti SRBiH 1992. godine, događaje koji su uslijedili i današnju poziciju BiH.

Podsjetio je da je Evropska zajednica na zasjedanju u Luksemburgu priznala SRBiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama, te da je Evropska komisija odlučila da priznanje važi retroaktivno, od 6. marta 1992. godine, kada su oficijelno proglašeni rezultati referenduma. Taj je datum nazvao najznačajnijim datumom u milenijskoj historiji državnosti BiH.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine BiH je postala i članica te organizacije.

Sadiković je potcrtao da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je završen rat protiv BiH obilježen i vjerskim genocidom, potvrđeno priznanje države BiH kao suverene i nezavisne države.

Također je naglasio da se u BiH već 15 godina primjenjuju samo one odredbe Ustava BiH kojima se organizacija i funkcioniranje države temelje isključivo na principu tri takozvana konstitutivna naroda.

"Svi državni organi, posebno Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, ne izražavaju opći interes bh. društva, nego samo interese konstitutivnih naroda", upozorio je on.

Posebnu teškoću za normalno funkcioniranje BiH Sadiković vidi u pozivanju na ugrožavanje "vitalnog interesa triju naroda", te primjeni takozvanog "etničkog veta", dok najveću barijeru vidi u "entitetskom vetu" za koji nije predviđena nikakva procedura prevladavanja.

"Da bi se zaustavili sadašnji krajnje nepovoljni i opasni trendovi u razvoju BiH, mora se što je moguće prije s međunarodnom zajednicom uspostaviti država koja će biti dovoljno snažna da spriječi daljnje ekonomsko, političko i moralno propadanje našeg društva i da pokrene proces njegovog postepenog oporavka", zaključio je profesor Ćazim Sadiković.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i premijer KS-a Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te načelnici četiriju gradskih općina.