BiH
0

Obilježen 4. oktobar – Svjetski dan zaštite životinja

FENA
Podjelom informativnog i ostalog materijala koji promovira zaštitu i prava životinja, podjelom spiskova kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama te prikupljanjem peticije za donošenje zakona o zaštiti životinja u BiH i univerzalne deklaracije o dobrobiti životinja danas su udruženja "Pomoć životinjama - Help Animals" iz Sarajeva i "Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini" obilježili u Sarajevu 4. oktobar – Svjetski dan zaštite životinja.

Svjetski dan zaštite životinja pratit će Svjetska sedmica životinja od 4. do 10. oktobra.

Na info štandu ispred Katedrale na trgu Fra Grge Martića aktivisti ovog udruženja pozvali su građane da daju doprinos u prikupljanju potpisa za usvajanje UN-ove univerzalne deklaracije o dobrobiti životinja, kojom se priznaje da su životinje svjesna bića i treba da imaju ista prava kao i ljudi.

Poruka ove akcije je da sve životinje treba da budu slobodne od ljudske okrutnosti.

Ukazano je na porazne podatke da godišnje milijarde životinja budu ubijane zbog hrane, a milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju, zarobljavaju u lovu i istrebljuju ili postaju predmet trgovine na crnom tržoštu – za potrebe proizvodnje krzna. Milino životinja se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima.

U info materijalima je ukazano na činjenicu da su „svake godine deseci miliona životinja širom svijeta izloženi intenzivno patnji nepotrebnih testiranja kozmetičkih proizvoda ili njihovoih sastojaka“, a „ti pokusi su skriveni od očiju javnosti“.

Od 6. do 11. oktobra trajat će besplatna sedmica sterilizacije i kastracije pasa u Sarajevu. Oni koji za ovo žele prijaviti svog psa mogu to učiniti putem telefona 033-470-240.

Uz udruženje „Pomoć životinjama – Help animals“ iz Sarajeva, „Svjetski dan zaštite životinja u Bosni i Hercegovini istovremeno obilježavaju i udruženja NOA iz Banje Luke i „Pravo na život“ iz Brčko Distrikta.