BiH
2

Obilježavanjem Dana Općine Centar evocira se sjećanje na odbranu Sarajeva

FENA
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Centar Sarajevo u utorak, 7. maja bit će nastavljeno obilježavanje Dana ove općine, kojim se evocira sjećanje na dane odbrane Sarajeva i ključne bitke u proteklom ratu.

Obilježavanje Dana Općine Centar traje od 2. do 9. maja organizacijom niza događaja, a centralni događaj bit će svečana sjednica na kojoj će pojedincima i kolektivima biti uručena općinska priznanja - plaketa, povelja i zahvalnica sa zlatnim ljiljanom, te povelja i zahvalnica s grbom Općine Centar.

Načelnik općine Centar Dževad Bećirević istaknuo je danas na konferenciji za medije da se ovim programom ujedno obilježava 21. godišnjica jedne od najznačanijih bitki za Sarajevo - odbrana zgrade Predsjedništva BiH.

"Ovo je prilika da se sjetimo naših najboljih sinova koji su dali svoje živote za odbranu grada i domovine. Daytonski sporazum 1995. godine Općina Centar dočekala je potpuno devastirana, dok ona danas izgleda potpuno evropski", kazao je Bećirević.

Podsjetio je da je Općina do danas završila sve nužne projekte obnove infrastrukture, te da će i u budućnosti realizirati značajne projekte. Kao jedan od najznačanijih najavio je izgradnju Muzeja opsade, za koji je Općina Centar već obezbijedila zemljište od 12.000 metara kvadratnih na Marijin dvoru. Vrijednost projekta je oko 15 miliona KM.

Konkurs za idejni projekt ovog muzeja bit će objavljen u narednom periodu, dok je urbanistička dozvola za njegovu izgradnju već izdata.

Svečanoj sjednici 7. maja prethodit će polaganje cvijeća i vijenaca na mezarja i groblja, dok će u poslijepodnevnim satima uslijediti manifestacija na Soukbunaru u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Soukbunar.

Dan poslije, 8. maja bit će organiziran i zanimljiv kulturno-zabavni program.