BiH
0

Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine

SRNA
BiH je na putu ka EU postigla napredak u implementaciji pravne tekovine iz oblasti životne sredine u domaće zakonodavstvo, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U saopštenju se dodaje da je BiH u proteklih godinu dana ostvarila napredak i u drugim oblastima zaštite okoline, poput obezbjeđevanja 46 miliona evra od EU za ekološki sektor putem IPA sredstava za 2010. godinu.

Savjet ministara BiH usvojio je Prvi nacionalni izvještaj BiH u skladu sa Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama, čime je BiH prvi put dobila izračunatu emisiju stakleničkih gasova za baznu 1990. godinu, te su definisane mjere ublažavanja i prilagođavanja posljedica globalnog zagrijavanja, navodi se u saopštenju.

U skladu sa provedenim aktivnostima na implementaciji prijedloga i zaključaka UN konferencije o klimatskim promjenama, održanoj u Kopenhagenu decembru 2009. godine, BiH je pristupila Kopenhagenškom sporazumu čime se otvaraju dalje mogućnosti za implementaciju definisanih mjera ublažavanja i prilagođavanja posljedica globalnog zagrijavanja.

BiH je u završnoj fazi aktivnosti na implementaciji Kjoto protokola za uspostavljanje Imenovanog nacionalnog tijela (DNA) BiH, čime će se stvoriti uslovi za implementaciju jednog od mehanizama Kjoto protokola - mehanizma čistog razvoja.

Od dostignuća u prethodnih 12 mjeseci iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ističu ratifikaciju Konvencija o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (ESPOO), te Štokholmsku konvenciju o trajnim organskim zagađivačima (POPs), uz napomenu da je procedura ratifikacije Pekinškog amandmana Montrealskog protokola Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača u završnoj fazi.

Iz Ministarstva ističu da BiH uspješno implementira plan isključenja iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač (SOOO), te da je BiH uspjela 2009. godine isključiti iz upotrebe i zabraniti uvoz svih SOOO osim HCFC-a, čime je ispunila obaveze iz Montrealskog protokola.
Urađen je Nacrt Strategije biodiverziteta BiH sa akcionim planom koju treba da usvoji Savjet ministara BiH, a i intenzivno se radi na usvajanju nacrta Zakona o zaštiti okoline BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekomskih odnosa čestita građanima BiH Svjetski dan zaštite životne sredine, uz poruku da svako pažljivo razmisli o postupcima i akcijama koje bi trebao da preduzme, te da svi treba da imaju zajednički cilj - očuvanje života na planeti Zemlji.

Svjetski dan zaštite životne sredine jedan je od najvažnijih instrumenata kojim UN podstiču globalnu svijest o životnoj sredini, te jačaju politiku zaštite životne sredine u cijelom svijetu. 

 Cilj obilježavanja ovoga dana je uključivanje pojedinaca u aktivnosti koje doprinose održivom razvoju i zaštiti životne sredine. 

UN su 2010. godinu proglasili Međunarodnom godinom biodiverziteta.