BiH
0

Obilježavanje Svjetskog dana turizma

Sarajevo-x.com
Svečanost obilježavanja Svjetskog dana turizma i dodjela priznanja "Zlatna turistička ruža" biće održana 27. septembra u Domu Mladih Skenderija uz direktan televizijski prijenos na programu RTRS-a i FTV-a sa početkom u 20:05 sati.

Ovo drugo po redu radno-promotivno obilježavanje Dana turizma u poslijeratnoj BiH, ove godine, ustvari, predstavlja početak sveobuhvatne promotivne kampanje "Osmijeh za Bosnu i Hercegovinu" koja se nastavlja i u narednom periodu i od koje se očekuju novi efekti i rezultati u promociji i afirmaciji turističke ponude BiH.

Prepoznavajući ogroman potencijal koji sobom nosi ovaj projekat, u okviru zajedničke Radne grupe za turizam pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH došla je do izražaja snažna želja i entitetskih resornih ministarstava i svih učesnika u turističkoj strukturi da se zajedničkim naporima dalje gradi imidž bh. turizma i imidž Bosne i Hercegovine u svijetu.

Stoga je za pozdraviti odluka Vijeća – Savjeta ministara Bosne i Hercegovine da bude generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, a među službenim organizatorima su i Federalno ministarstvo okoliša i turizma te Ministarsrvo trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Uz značajan doprinos inicijatora i pokretača ove ativnosti, a to su oba entitetska javna RTV emitera - RTRS i RTV F BiH - koji su kroz serijal Turizam plus proteklih 2 godine afirmisali bogatu turističku ponudu i prirodne i ljudske resurse, ovo će predstavljati novi podsticaj za brži razvoj turizma BiH.

Ove godine priznanja "Zlatna turistička ruža" biće dodjeljena osobama, turističkim objektima i organizacijama u dvanaest kategorija, na radno-promotivnoj manifestaciji obilježavanja Svjetskog dana turizma. Očekuje se prisustvo velikog broja predstavnika turističke industrije, organa lokalne uprave, entitetskih i državnih organa, diplomatskog kora te kulturnog i javnog života iz cijele BiH.