"Vi možete kontrolirati svoju astmu"
0

Obilježavanje Svjetskog dana astme

FENA
Respiratorno udruženje u Bosni i Hercegovini i Predstavništvo farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline (GSK) u Bosni i Hercegovini javnom spirometrijom (mjerenje plućne funkcije) u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli obilježit će Svjetski dan astme pod motom "Vi možete kontrolirati svoju astmu".

U Sarajevu će akcija biti provedena 5. maja na platou ispred Ekonomskog fakulteta - Trg oslobođenja- "Alija Izetbegović", u Tuzli 6. maja na Solnom trgu, u Mostaru 7. maja na Španjolskom trgu, a u Banjoj Luci 8. maja na Trgu Krajine ispred Robne kuće Boska, saopćio je GSK.

Trajanje spirometrija je od 10 do 16 sati.

Zainteresiranim građanima na usluzi će biti ljekari specijalisti pulmolozi, koji će izmjeriti plućnu funkciju, provjeriti stanje pluća te pružiti odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu.

Spirometrija se posebno preporučuje onima koji imaju neke od sljedećih simptoma: kašalj (najčešće noću i pri naporu), otežano disanje, sviranje i stezanje u prsima, kao i nedostatak zraka, kako bi provjerili stanje svojih disajnih puteva i dobili stručni savjet ljekara.

Akcija se provodi pod motom "Vi možete kontrolirati svoju astmu" i jedna je od aktivnosti koje svake godine podržava Globalna inicijativa za astmu - Global Initiative for Asthma (GINA).

GINA je pokrenuta 1993. godine da bi se u suradnji sa zdravstvenim radnicima i službenicima u oblasti javnog zdravstva širom svijeta osigurali ujednačeni terapijski pristupi astmi.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi. Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava te se predviđa da će do 2025. biti još 100 miliona oboljelih od astme u svijetu.