Namazi i dove
169

Vjernici širom BiH obilježili najsvetiju noć Lejletu-l-kadr

Klix.ba
Noć Lejletu-l-kadr u Sarajevu (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Vjernici širom Bosne i Hercegovine večeras su obilježili Lejletu-l-kadr, najsvetiju noć muslimana cijelog svijeta.

Riječ Lejletu-l-kadr ima više značenja i odlika, a najznačajnije je da je to noć objave Kur'ana, kao najdragocjenijeg dara ljudskom rodu i noć sudbine ljudske, odnosno noć u kojoj meleci završavaju ispisivanje sudbine koju su počeli pisati u petnaestoj večeri mjeseca šabana.

Centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr, 27. noći mjeseca ramazana, održana je u Begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić uputio poruku i proučio kadersku dovu.

Ulica Sarači ispred Begove džamije bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, jer vjernici nisu mogli stati u harem džamije.

Nakon toga su vjernici proučili tradicionalni zikr koji je predvodio hfz. Ismet ef.Spahić, zamjenik reisu-l-uleme.

Desetogodišnjak postio svaki dan

I vjernici muslimani u Tuzli su obilježili najsvetiju noć. Poslije akšam-namaza i iftara rijeka vjernika slijevala se u tuzlanske džamije kako bi prisustvovali teravih-namazu i prigodnom programu u povodu 27. noći ramazana.

Vjernici koje smo zatekli ispred Čaršijske džamije u Tuzli kažu kako se istinski raduju mubarek noći.

"Decenijama postim ramazan, a svaka noć Lejletu-l-kadr kod mene budi posebne emocije. Dovama ću tražiti zdravlja za svoju porodicu, rodbinu, komšije, prijatelje…”, kaže nam Muhamed, vjernik iz Tuzle.

Ispred tuzlanskih džamija zatekli smo i mnoštvo djece, koja s nestrpljenjem čekaju mubarek bajramske dane. Neki od njih su učestvovali u prigodnom programu u povodu mubarek noći.

“Zajedno sa sinom ću se moliti za Božiju milost učeći dove. Sin mi ima deset godina, a uspio je ispostiti cijeli ramazan”, kaže nam s ponosom Mustafa Sadiković.

Vjernici u Banjoj Luci također su na prigodan način obilježili ovu noć. Okupili su se u nekoliko banjalučkih džamija, gdje su dovama i zikrom molili Boga da im usliši želje, oprosti grijehe i podari zdravlje i nafaku.

Manje pažnje dunjalučkim stvarima

U zeničkoj Sultan-Ahmedovoj džamiji imam je pozvao sve muslimane da večeras što više pažnje pridaju Kur'anu i zikru, namazu i obraćanju Gospodaru, a što manje pažnje da pruže dunjalučkim stvarima.

"Noć Lejletu-l-kadr je noć koja je vrednija od svih noći, u ovoj noći su svi meleci na prvom nebeskom svodu, gdje čekaju vaše molitve koje će prenijeti Gospodaru. Nemojte gubiti vrijeme ove dragocjene noći na internet, na kafe, na spavanje, provedite je u ibadetu gdje ćete što više vremena klanjati, zikriti, učiti Kur'an, dizati ruke ka Allahu i moliti. Nemojte dozvoliti da sebe oštetite za ovu noć, otiđite u što više džamija, uradite sevap i sebi i zajednici. Molite Gospodara da vam oprosti grijehe, izađite iz ove noći čisti i bez grijeha, kao što smo izašli iz naše majke na dan našeg rođenja", izjavio je imam Sultan-Ahmedove džamije Enes Beganović prilikom obraćanja prisutnima na teravih-namazu.