BiH
0

Obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti

FENA
U povodu obilježavanja 91. godišnjice održavanja bitke na Monte Melleti, najslavnije pobjede austro-ugarske armije u Prvom svjetskom ratu kada je osvojeno brdo Monte Meletta a za koju su najzaslužniji Bošnjaci, u Sarajevu će od 6. do 8. juna boraviti delegacija Austrije.

U okviru programa obilježavanja ovog značajnog datuma u četvrtak 7. juna u 19.00 sati bit će upriličen prijem u Ambasadi Republike Austrije a u jutarnjim satima (10.00 - 12.00 sati), delegacija Austrije će, u prisustvu vjerskih službenika svih konfesija obići mezaristane i groblja Stup, Jevrejsko, Lav i Kovači.

Istog dana u 12.00 sati na Bijeloj Tabiji prisutnima će se obratiti predstavnici Austrijskog i Bosanskog udruženja, načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić te ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Zahid Crnkić.

Bitka na Monte Meletti u kojoj je Druga bosanskohercegovačka regimenta austro-ugarske vojske izvojevala veliku pobjedu protiv brojnije i naoružanije italijanske armije odigrala se 7. juna 1916. godine.

U bici je poginulo 206 pripadnika Druge bh. regimente, od toga 202 Bošnjaka, dok je na italijanskoj strani poginulo 2.033 vojnika i oficira. Zanimljiva je činjenica da je Druga bh. regimenta bila apsolutni rekorder u broju zlatnih medalja za hrabrost unutar austro-ugarske armije: čak njezina 42 pripadnika su dobila tzv. GoldenetapferkeitsmedaiHe.

Bitka na Monte Meletti je događaj od izuzetnog značaja za održavanje bh.vojne tradicije i obilježava se još od 1917. Prekid je doživjela samo u toku nacističkog režima.

Organizator svečanosti je Društvo bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva, saopćeno je iz Enkidu edukativnog centra.