Mostar
0

Obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma vrata maternice

FENA
U organizaciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u zgradi kantonalne Vlade organizirana konferencija za novinare povodom Evropske sedmice posvećene prevenciji karcinoma vrata maternice.

Na konferenciji su učestvovali kantonalni ministar zdravstva Luka Faletar, epidemiologinja Marija Zeljko, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Eniz Čolaković te ginekolog Darko Knežević.

Zeljko je tom prilikom istakla da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake dvije minute u svijetu umre jedna žena od karcinoma vrata maternice te dodala kako, osim toga što od ovog karcinoma oboljeva veliki broj žena, on donosi i visoku smrtnost.

Ona je kazala kako je od 2004. do 2007. godine na području Federacije BiH umrlo 180 žena od karcinoma vrata maternice te kako se najveći broj oboljelih bilježi u dobnoj skupini od 45 do 54 godine, a zatim od 35 do 44 godine.

Dokazano je, kako je kazala, da je uzročnik ovog karcinoma HPV virus, koji ima kancerogeno djelovanje i jako je raširen.

"Obzirom da se pojavilo i cjepivo protiv nekoliko najonkogenijih tipova HPV virusa, postoji mogućnost prevencije, prije svega HPV infekcije koja je i uzročnik razvoja karcinoma grlića maternice.

U razvoju ovog karcinoma sudjeluju i neki drugi kofaktori, kao što su veliki broj partnera, rano stupanje u spolne odnose, nizak socio-ekonomski status i dr., tako da bi programi za kontrolu i prevenciju raka grlića maternice na ovim prostorima išli prvenstveno na primarnu prevenciju, edukaciju šire populacije", kazala je Zeljko, dodavši kako redovni pregledi i papa testovi smanjuju pojavu raka grlića maternice, jer se na vrijeme otkrivene promjene mogu izliječiti.

Čolaković je istakao da je na području HNK-a broj oboljelih od karcinoma grlića maternice u porastu te kako je u toku 2008. godine oboljelo 40 žena.

Govoreći o razlozima nastanka ovog oboljenja, on je kazao kako je to i nedovoljno znanje o karcinomu grlića maternice te dodao kako je upravo poenta obilježavanja ove sedmice da se radi prevencija, odnosno da se žene upoznaju o problemu nastanka samoga karcinoma.