FBiH
0

Obilježavanje Dječije nedjelje

FENA
"Dječija nedjelja" od 6. do 12. oktobra u Federaciji BiH bit će usmjerena na skretanje pažnje na važnost brige o djeci.

Šef Odsjeka za zaštitu obitelji i djece federalnog Ministarstva rada i socijalne politike Miroslav Mauhar novinarima je, u povodu "Dječije nedjelje", danas istaknuo da se tako radi kvalitetnije brige za djecu radi na tome da se iz postojećeg zakona koji regulira tu oblast izdvoje i, u smislu finansiranja, na viši nivo izdignu određena prava vezana za tu populaciju.

Mauhar je govorio o Programu obilježavanja "Dječije nedjelje" i naglasio da će centralni događaj ove godine biti okrugli sto o temi "Značaj preventivnog rada s obiteljima pod rizikom od razdvajanja" planiran za srijedu u Mostaru.

U radu tog skupa sudjelovat će bh. stručnjaci vladinog i nevladinog sektora iz socijalne zaštite. Taj skup je zamišljen i kao prilika za informiranje o aktivnostima i planiranje akcija "Dokumenta politike zaštite djece bez roditeljske skrbi i obitelji pod rizikom od razdvajanja u FBiH 2006. - 2016.". Taj dokument Ministarstvo implementira u partnerstvu s UNICEFO-om za BiH.

U "Dječijoj nedjelji" planirani su i susreti i sportska takmičenja djece bez roditeljskog staranja smještene u ustanovama socijalne zaštite.

Planirano je i da delegacija federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku i resornog ministarstva u Vladi KS-a posjeti OŠ "Bužim" i donira im 1.500 KM. Novac se donira kao pomoć institucijama u FBiH koje brinu o djeci, a u povodu obilježavanja "Dječije nedjelje".