BiH
0

Obilježavanje Dana Prve slavne - 111. viteške brigade

FENA
Obilježavanje 5. decembra, Dana Prve slavne - 111. viteške brigade Armije RBiH i 16. godišnjice pobjedonosnog pohoda na Žuč i ove će godine biti propraćeno nizom prigodnih manifestacija kojima se njeguje sjećanje na herojstvo bh. branitelja.

"U zoru 5. decembra 1992. borci Prve mehanizovane brigade Armije RBiH pod komandom legendarnog komandanta Envera Šehovića u sadjejstvu sa združenim vogošćanskim odredima i 2. viteškom brigadom počeli su pobjedonosni pohod na Žuč u kojem su oslobođeni kote 850 i 830, Golo brdo i Vis te zapadni dijelovi Orlića i sela Živkovići i Jezera", istaknuto je danas u Sarajevu na pres-konferenciji Udruženja "Prva slavna - 111. viteška brigada".

O podvizima pripadnika Brigade - branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine govorili su članovi Organizacionog odbora za obilježavanje spomenutih događaja - Salko Hajdarević, Zahir Dervišević, Rade Zoranović, Remzija Mandal i Munevera Omanović.

Tokom petnaestodnevnih borbi za Žuč, živote su dali 53 pripadnika Brigade, čije tradicije baštini spomenuto udruženje, a do kraja decembra 1992. još 22 borca položili su živote u odbrani dostignitih pozicija.

Kako je rečeno, uniformu Prve slavne - 111. viteške brigade Armije RBiH nosilo je više od 7.500 pripadnika iz svih konstitutivnnih bh. naroda i ostalih, od kojih je njih 628 položilo život, nesebično se žrtvujući u odbrani BiH i njenog glavnog grada.

Najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom" odlikovano je 76 pripadnika Brigade. Više od 2.000 pripadnika je teže ili lakše ranjeno.

U znak sjećanja na spomenute događaje i branitelje BiH 4. decembra će u sarajevskoj OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" biti upriličeno druženje učenika osnovnih i srednjih škola - učesnika literarnih i likovnih takmičenja.

Obilazak mezarja i grobalja i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima planirano je za 5. decembar.

Istog dana u 18 sati u BKC-u će biti održana akademija u povodu Dana Brigade kojoj će prethoditi prigodna izložba pod nazivom "Imena su za nezaborav". Istovremeno, članovima porodica šehida i poginulih boraca bit će uručena Povelja Udruženja Prva slavna 111. viteška brigada, koja je posthumno dodijeljena pripadnicima Brigade.

Kako je Programom obilježavanja Dana Brigade predviđeno, 7. decembra u Domu OSBiH bit će upriličeno šahovsko takmičenje za učenike osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo, kao i takmičenje za veterane Brigade i ostale zainteresirane građane. U sklopu ovog takmičenja u poslijepodnvenim satima bit će upriličeno druženje s porodicama šehida i poginulih boraca.

Iz Organizacionog odbora pozivaju sve članove porodica šehida i poginulih boraca koje dosad nisu uspjeli kontaktirati da se odazovu i sudjeluju u manifestacijama obilježavanja Dana Prve slavne -111. viteške brigade Armije RBiH.