Sarajevo
28

Obilježavanje dana planete Zemlje sutra ispred Katedrale

FENA
U sklopu projekta kojeg finansira Evropska unija, a realizuje Centar civilnih inicijativa (CCI), u nedjelju povodom obilježavanja Dana planete Zemlje bit će postavljen štand na prostoru ispred sarajevske Katedrale u pješačkoj zoni, od 13.00 do 16.00 sati

Projekat je organiziran u saradnji s Asocijacijom srednjoškolaca u BiH (ASUBiH), saopćeno je iz CCI-a.

Tom prilikom će, između ostalog, biti prikazane fotografije zagađenja životne sredine plastičnim kesama pristigle iz svih krajeva BiH, a bit će darivani i platneni cekeri, te podijeljene brošure onim građanima koji svojim potpisom podrže inicijativu za donošenje propisa koji će regulisati proizvodnju, promet i uvoz plastičnih kesa i zaštititi životnu sredinu.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv ''Zaštitimo naš dom - planetu Zemlju''. Cilj kampanje je skretanje pažnje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, te poticanje zajedničke odgovornosti u očuvanju prirode i njenih bogatstava.

ASUBiH obilježit će Dan Planete u 31 gradu BiH čišćenjem i uređenjem nekih od javnih površina, distribuisanjem edukativnog materijala i pozivanjem građana da koristite cekere i kese za višekratnu upotrebu.