BiH
0

Obilježavanje Dana planete zemlje 19. aprila u Vjetrenici

FENA
Akademija nauka i umjetnosti BiH i Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje organiziraju 19. aprila svečanost u povodu Dana planete Zemlje, a koja će se održati u špilji Vjetrenica, pećini s najbogatijim živim svijetom.

Obilježavanje Dana planete Zemlje tradicionalno organiziraju Akademija nauka i umjetnosti i Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje kako bi podsjetile na planetarne, a nedovoljno priznate vrijednosti bh. prirode.

Tijekom svečanosti, pored obilaska dijela Vjetrenice i upoznavanja s njezinim vrijednostima, predviđena je primopredaja koštanih ostataka tri leoparda i špiljskog medvjeda, a koje su prošle jeseni iskopali stručnjaci u Vjetrenici i koji su do kraja ožujka prolazili znanstvenu obradu i pripremu za trajno čuvanje.

Na svečanosti će, pored organizatora biti prisutno i izaslanstvo Državne komisije za suradnju s UNESCO-om BiH, a pozivi su upućeni i nadležnim ministrima iz Federacije i Hercegovačko-neretvanske županije te Uredu visokog predstavnika.

Planetarna vrijednost Vjetrenice, kao dijela Dinarskog krša u BiH, ogleda se u najvećem podzemnom biodiverzitetu na svijetu. Iako je krajem 2004. kandidirana za Svjetsku listu kao prvo prirodno bh. dobro, postupak ne nije pomakao od počeka, a krajem prošla godine Komisija za nacionalne spomenike je osporila njezine vrijednosti izjednačujući ih s dijelom arhitektonske cjeline sela Zavale. Zaključci o prevrednovanju njezine kategorije zaštite s nežive prirode u visokovrijedan rezervat faune, te zaključci o potrebi rješavanja njezina zakonskog, financijskog i kadrovskog stanja, doneseni su još 2004., ali još nisu ostvareni.

Ovogodišnja svečanost u povodu Dana planete Zemlje odvija se u okolnostima zanemarivanja i daljnjih uništenja prirodne baštine u BiH. To se ogleda u industrijskoj eksploataciji rijeka, šuma i stijena bez poštivanja potrebne zaštite, u nepostojanju ili nefunkcioniranju tijela za zaštitu prirode, te u ponižavajućem odnosu prirodne baštine prema političkim aspektima kulturne baštine.