Jevrejska zajednica BiH
0

Obilježavanje dana holokausta

SRNA
Sinagoga u Sarajevu
Sinagoga u Sarajevu
Jevrejska zajednica u BiH danas će u Sarajevu polaganjem vijenaca na Jevrejskom groblju obilježiti 27. januar - Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin izjavio je Srni da će u Sarajevu biti otvorena izložba "Jevreji stradali u Narodno-oslobodilačkom ratu" i održano tematsko veče o Jevrejima stradalim u koncentracionim logorima.

Prema njegovim riječima, na tematskoj večeri biće riječi i o stradanju, odnosno holokaustu sarajevskih Jevreja.

Govoreći o trenutnom položaju Jevreja u BiH, Kožemjakin je rekao da je identičan položaju svih manjinskih grupa u BiH, odnosno da je na određen način marginalizovan.

On je napomenuo da su Jevreji, ali i ostale manjinske zajednice u BiH marginalizovane, prije svega kod pasivnog biračkog prava, izrazivši nadu da će to biti promijenjeno novim izbornim zakonom.

"Međutim, kada govorimo o ekonomskom položaju ili situaciji u kojoj se nalazi 1075 Jevreja u BiH, može se reći da je identična položaju ostalih građana BiH", dodao je Kožemjakin.

On je istakao da Jevrejima do sada u BiH nije vraćeno ništa od nacionalizovane imovine i da se pod hitno u BiH mora donijeti zakon o restituciji i denacionalizaciji.

"Mimo zakona o restituciji i denacionalizaciji, koji se u BiH očekuje već 20 godina, teško da će Jevrejima u BiH biti vraćeno bilo šta od nacionalizovane imovine. Ostale vjerske zajednice u BiH uspjele su vratiti ili dobiti na korištenje barem dio nacionalizovane imovine, tako da bi se u što skorijem vremenskom periodu moralo početi rješavati i pitanje naše imovine", zaključio je Kožemjakin.