BiH
0

Obilježavanje 60 godina izgradnje pruge Šamac –Sarajevo

FENA
Na Željezničkoj stanici u Sarajevu 17. novembra će nakon dočeka svečanog voza iz Šamca centralnom manifestacijom biti obilježeno “60 godina izgradnje pruge Šamac-Sarajevo”.

Sve tehničke pripreme već su izvršene i kako je najavio danas na konferenciji za novinare u Sarajevu član Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić, svečani voz iz Šamca krenut će 17. novembra u 09.30, a stići u Sarajevo u 14.00 sati.

Voz će od Šamca do Sarajeva proći kroz stanice: Modriča, Doboj, Maglaj, Zavidovići, Žepče, Jelina, Zenica, Kakanj i Visoko, a u svakoj od tih stanica bit će organiziran doček i ispraćaj svečanog voza. U stanici Jelina bit će položeno cvijeće u znak sjećanja na poginulu brigadirku Jelenu iz Srbije, po kojoj je ova stanica i dobila ime.

Svečanost u Sarajevu će otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je i na čelu Organizacionog odbora za obilježavanje ovoga jubileja.

Kako je rekao Skenderagić, prvi voz na pruzi Šamac-Sarajevo, koja je izgrađena omladinskim radom, krenuo je 16. novembra 1947. godine. Izgradnja 240 kilometara pruge trajala je nešto više od sedam mjeseci, a prosječni dnevni napredak bio je 3,47 metara i taj prosjek nikada u BiH nije postignut ni savremenom mehanizacijom.

Na izgradnji pruge i 107 objekata uz prugu radilo je 212 hiljada omladinaca i omladinki, među kojima je njih 5.860 bilo iz 42 države svijeta.

Prugu je osobno otvorio predsjednik tadašnje Jugoslavije Josip Broz Tito.

  • To je pruga koja je dovela do prosperiteta BiH. Dvadeset godina nakon njene izgradnje Sarajevo je postalo pravi industrijski grad. Izgradnja pruge Šamac-Sarajevo je poduhvat najvišeg dometa koji može biti inspiracija i sadašnjim generacijama za brži društveni i materijalni razvoj BiH, rekao je danas tokom konferencije za novinare Moris Albahari, jedan od brigadira na pruzi Šamac-Sarajevo

U okviru programa će, prema riječima člana Odbora Nijaza Skenderagića, biti otvorena izložba posvećena jubileju, a već je izašao CD s brigadirskim pjesmama koje će se 17. novembra puštati u svim stanicama kuda voz bude prolazio te monografija “60 godina pruge Šamac-Sarajevo”.