BiH
338

Obilježavanje 25. maja u Tuzli: Sudovi su dokazali da se nagrađuju zločinci

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji, vječnom počivalištu ubijenih u masakru na tuzlanskoj Kapiji, danas je započelo obilježavanje 20. godišnjice najtužnijeg dana u historiji Tuzle.

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji pred Sudom BiH pravosnažno je osuđen Novak Đukić, general Vojske RS, na 20 godina zatvora.

“U ovih 20 godina samo je jedan čovjek osuđen i to na samo 20 godina. Pravni je apsurd da je on na slobodi, jer su nadležne institucije morale spriječiti njegov bijeg dok se čekalo na primjenu odluke iz Strazbura. Morali su to uraditi, jer smo ih upozoravali”, kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić sa suzama u očima je rekao: "Dvadeset godina poslije kao da je danas bilo, ali samo njih više nema. Nepravda, nepravda, užasna nepravda".

Zineta Hidanović je u masakru na Kapiji izgubila sina Alema. Pored njegovog vječnog počivališta istakla je kako su porodice potrošile mnogo truda i zdravlja, a da su na kraju dočekale da je jedini osuđeni zločinac na slobodi.

“Neka im je na čast. I Sudu BiH, ali i Haškom tribunalu, koji očito nagrađuju zločince. Ne znam sada koga da uhvate od odgovornih meni to ništa ne znači jer, ponavljam, oni su dokazali da se nagrađuju zločinci”, kazala je Hidanović.

Podsjetimo, 25. maja 1995. godine od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na planini Ozren ubijena je 71 osoba, dok ih je više od stotinu teže ili lakše ranjeno. Najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Obilježavanje 20. godišnjice masakra nastavlja se polaganjem vijenaca i cvijeća na Kapiji, izložbom u Arhivu TK, a večeras u 20:55 sati, u vrijeme kada je granata prekinula život tuzlanske mladosti, oglasit će se sirene.