BiH
0

Obilježavanje 21. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade

Klix.ba
U utorak, 18. februara navršava se 21 godina od osnivanja 105. motorizovane brigade Armije RBiH, čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini.

Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno. Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine taj datum je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put Brigade i njene borce.

U sklopu obilježavanja Dana 105. brigade delegacija Općine Centar i boračkih udruženja će u utorak, 18. februara 2014. godine od 9,30 do 11,30 sati položiti cvijeće na mezar prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, a potom na grobljima Sveti Marko, Sveti Josip i Lav. Nakon toga delegacija će položiti cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i kod spomen česme Oaza mira Pionirska dolina.

Istoga dana u 13 sati u prostorijama Doma mladih na Skenderiji bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, gdje će osim prigodnog obraćanja ratnih komandanata i predstavnika Općine Centar i čitanja tri najbolja đačka literarna rada na temu ove slavne brigade, također biti upriličena podjela simboličnih novčanih donacija Općine Centar za 35 porodica boraca 105. brigade.

Centralna manifestacija će tradicionalno biti održana kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju u subotu, 22. februara od 12 sati, gdje je planirano cjelodnevno druženje boraca, predstavnika općinske i drugih nivoa vlasti, omladine i svih drugih zainteresiranih građana. Istog dana u jutarnjim satima na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija će biti svečano postrojavanje i smotra izviđača Kantona Sarajevo te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade.

U sklopu obilježavanja 21. godišnjice ove brigade planirano je da se u osnovnim školama Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, Alija Nametak, Nafija Sarajlić i Musa Ćazim Ćatić održi historijski čas o važnosti 105. brigade u odbrani Sarajeva.