Vlasenica
0

Obilježavanje 18. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica

FENA
U Vlasenici će 25. septembra biti održan memorijal "Obilježavanje 18. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica".

Organizatori su Medžlis Islamske zajednice u Vlasenici i Udruženje "Porodice žrtava rata Vlasenica 1992-95".

Cilj memorijala je odavanje počasti žrtvama i podsjećanje na zločine koje su počinile Vojska i Policija Republike Srpske nad Bošnjacima Vlasenice i animiranje svih meritornih organa da svi odgovorni za počinjeni zločin budu brže privedeni i procesuirani radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju povjerenja i toleranicije među narodima u BiH.

Očekuje se učešće najviših zvaničnika iz političkog i vjerskog života u BiH, diplomatskih i konzularnih predstavnika, predstavnika lokalne zajednice, preživjelih zatočenika logora "Sušica", članova porodica ubijenih i nestalih žrtava, predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju i pružaju pomoć porodicama žrtava iz cijele BiH te humanitarnih i drugih organizacija.

U "Maršu povratka - putem spasa" očekuje se učešće više stotina osoba iz BiH i inostranstva, saopćeno je iz Udruženja "Porodice žrtava rata Vlasenica 1992.-1995".

Organizaciju memorijala podržali su Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca - Vlasenica, Organizacija demobiliziranih boraca - Vlasenica, HD "Merhamet" Regionalni odbor u Tuzli, "Merhamet" Vlasenica i BZK "Preporod" Vlasenica.

Vezani članci