BiH
0

Obilježavanje 17 godina od historijske odbrane Žuči

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje "1. slavna - 111. viteška brigada" Sarajevo brojnim aktivnostima obilježit će 17. godišnjicu odsudne odbrane Žuči i pogibiju komandanta brigade Envera Šehovića, komandanta bataljona Zahira Panjete, zamjenika komandanta bataljona Izeta Delića i ostalih pripadnika brigade koji su u julu 1993. godine dali živote.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Salko Hajdarević kazao je na pres-konferenciji da će tim povodom u utorak biti organiziran peti pohod "Stazama boraca 1. slavne - 111. viteške brigade", koji će obuhvatiti posjetu spomen-obilježja Pofalići, Velešići i Kobilja Glava.

Za isti dan planirano je polaganje cvijeća i odavanje počasti Enveru Šehoviću i Zahiru Panjeti u haremu Ali-pašine džamije, te sat historije na Golom brdu, mjestu poprišta.

Planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti pripadnicima specijalne jedinice MUP-a RBiH odreda policije "Bosna". Programom je, u okviru obilježavanja tog datuma, planirana i posjeta šehidskim obiteljima koje žive u Sarajevu, Goraždu, Kladnju, Olovu i Travniku.

Hajdarević se danas prisjetio jula 1993. kad su na linijama odbrane 1. motorizovane brigade komandanta Envera Šehovića na Žuči vođene teške i iscrpljujuće borbe - odsudna bitka za zaustavljanje i slamanje agresorske ofanzive u kojoj su za odbranu Sarajeva i BiH živote dali pripadnici te, u brojnim odbrambenooslobodilačkim borbama proslavljene jedinice, kao i pripadnici drugih jedinica Armije RBiH i MUP-a.

Samo tokom jula 1993. poginulo je 89 pripadnika brigade, 18 pripadnika FMUP-a - specijalni odred Bosna, tri pripadnika PU Novo Sarajevo, dok je više od 300 pripadnika brigade teže ili lakše ranjeno, a nekoliko pripadnika brigade vode se kao nestali.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovala je i Almira Kremo, čiji je otac Hamid poginuo 3. jula 1993. na lokaciji Mujkića brdo (Vogošća). Ona je tad imala 3,5 godine, ne sjeća se njegovog lika, ali će njegova djela uvijek ostati zabilježena u pamćenju njene obitelji i suboraca njenog rahmetli oca. Almira Kremo je studentica druge godine žurnalistike i kao podstanar živi s majkom i dva brata.

Prema podacima Udruženja "1. slavna - 111. viteška brigada", tokom rata u BiH 1992. - 1995. poginulo je 627 pripadnika brigade, a uz obilježavanje dana brigade (5. decembar) najavljeno je štampanje monografije o njima.