BiH
0

Obilježavanje 16. godišnjice stradanja Bošnjaka iz Bratunca

FENA
Bratunac
Bratunac
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić posjetio je danas šehidsko mezarje Veljaci u Bratuncu, gdje će 12. maja biti klanjana zajednička dženaza za još 41 Bošnjaka iz ovog grada.

Nakon odavanja pošte za 95 žrtava koje su ovdje ukopane prošle godine i polaganja cvijeća na spomen obilježje, Silajdžić je Feni izjavio:

“Ovdje su riječi suvišne. Ovdje je opomena za budućnost. Ne smije se dozvoliti fašizmu da se „razmaše“. Fašizma uvijek ima, njegovih klica ima, pitanje je da li ćemo dozvoliti da padnu nove žrtve jedne ideologije koja je trebala davno biti pokopana".

Silajdžić je naglasio da je put do istine i pravde dug i težak, ali da je u Bratuncu i predug i pretežak.

  • Znamo ljude koji su ovdje činili zločine i malo je njih za to odgovaralo. Odgovarajuće institucije znaju šta treba činiti kako bi i oni što su još na slobodi odgovarali za svoje postupke, dodao je.

Silajdžić je u pratnji Safeta Halilovića, ministra za ljudska prava i izbjeglice obišao i izložbu preživjelih logoraša koja je izložena na mezarju Veljaci. Ova izložba bila je planirana da bude postavljena u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, gdje su bratunački Bošnjaci bili zatočeni, ali odgovarajuće institucije nisu odobrile ovu lokaciju.

Danas popodne u zgradi medžlisa Islamske zajednice u Bratuncu obavljena je promocija knjige „San endeluske noći“, autora Džemaludina Latića.

Porodice žrtava sutra će položiti vijence na fudbalskom stadionu, a s Ljubovijskog mosta bacaće cvijeće u rijeku Drinu.

U večernjim satima iz Komemorativnog centra Tuzla, biće dopremljeni tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Bratunčana, a zajednička dženaza biće klanjana 12. maja.

Na mezarju Veljaci do sada je ukopano 95 bratunačkih Bošnjaka civila, ubijenih maja 1992. godine.