BiH
0

Obilježavanje 10. godišnjice masakra u Srebrenici

Sarajevo-X
U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas će biti obilježena 10. godišnjica od masakra više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i mladića, u julu 1995. kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni.

Komemoraciji će prisustvovati više od 50 predstavnika država i međunarodnih organizacija.

Dolazak su potvrdili predsjednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Stjepan Mesić, Albanije Alfred Mojsiju. U Srebrenicu će doputovati i ministri inostranih poslova Turske, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Švedske, Slobenije, Makedonije i Bugarske. SAD će predstavljati ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer-Risar Prosper, a Poljsku bivši premijer Tadeus Mazovjecki.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je pokopano 1.327 žrtava iz Srebrenice. Danas će biti ukop još 610 ubijenih, među kojima najmlađa osoba ima 14, a najstarija 94 godine.

Nakon masakra u Srebrenici koji su počinile vojne jedinice kojima je komandovao general Vojske RS-a Ratko Mladić u julu 1995. godine, više od 15 hiljada djece je ostalo bez jednog ili oba roditelja u Srebrenici i okolini.

Današnje obilježavanje 10. godišnjice zločina u Srebrenici pratiće oko 500 novinara iz cijeloga svijeta.

Policija RS-a u saradnji sa međunarodnom i federalnom, osiguravaće oko 50 hiljada ljudi, koliko ih je najavilo svoj dolazak u Potočare.