BiH
0

Obilježavanje 10 godina rada Ureda za razvoj Švicarske vlade u BiH

FENA
Ured za razvoj i saradnju švicarske vlade u BiH (SDC) obilježio je 10 godina aktivnosti organiziranjem humanitarnog koncerta grupe Mostar Sevdah Reunion te panel diskusije u Sarajevu s ličnostima iz bh. političkog i javnog života o tome da li su ekonomske reforme u suprotnosti sa socijalnim.

Na konferenciji za novinare danas u Sarajevu ovim povodom, šef SDC-a Rudolf Schoch je saopćio da je na koncertu održanom prošle subote u Sarajevu prikupljeno 13.500 KM.

Od te sume, 10.000 KM dodijeljeno je organizaciji "Obrazovanje gradi BiH", čiji je direktor Jovan Divjak naglasio da je Švicarska mnogo učinila da BiH bude bliže Evropi.

Divjak je kazao kako će ovaj novac biti iskorišten za stipendiranje šest studenata u naredne dvije godine.

Daljnjih 1.500 KM uručeno je Udruženju paraplegičara i djece oboljele od cerebralne paralize. Predstavnica ovog udruženja Zula Selimović je naglasila da će taj novac biti upotrijebljen za najpovoljnije svrhe za članstvo Udruženja.

Preostalih 2.000 KM dobila je emisija NTV Hayat "Srce za BiH", urednice Mirele Franković, za tri porodice u stanju socijalne potrebe koje su identificirane u ovoj emisiji.

Schoh je naglasio kako je za 10 godina aktivnosti Švicarska stekla mnogo iskustva o radu BiH, a za to vrijeme je investirala oko 260 miliona švicarskih franaka, što je jedna od najvećih investicija švicarske vlade u nekoj zemlji.

Prema njegovim riječima, pomoć je imala tri vida. Najprije je do kraja rata bila humanitarna, zatim od 1996. do 1999. išla je na rekonstrukciju i infrastrukturu, a od 2000. godine usmjerena je ka potrebama razvoja i tranzicije.

Direktorica Švicarske agencije za međunarodni razvoj Therese Adam, koja je za ovu priliku doputovala u Sarajevo, naglasila je kako je Švicarska bila svjesna da je tranzicija težak zadatak, a da je posebno teška u zemljama u kojima se vodio rat, kao u BiH.

Zato je pred BiH još dug put, što je Švicarska prepoznala i spremna je da joj pruži podršku kako bi stala na noge, kazala je Adam.

Prema riječima zamjenika direktora Odsjeka švicarske vlade za privrednu saradnju Michela Mordasinija, BiH je napravila značajan napredak jer je održala makroekonomsku stabilnost, ostvarila rast GDP-a od pet posto, rast izvoza te počela pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Međutim, upozorio je kako postoje brojni izazovi, kao što su velika nezaposlenost, ali i na činjenicu da rast GDP-a nije imao veliki utjecaj na kvalitet života građana.

Zato će današnja panel diskusija biti prilika da se razmotre koraci kako bi se situacija popravila, rekao je Mordasini.

Na kraju konferencije za novinare je ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić istaknula da je saradnja sa Švicarskom u proteklih 10 godina bila uspješna i plodna, a da je danas sa švicarskim predstavnicima razgovarala o boljoj saradnji u budućnosti, "jer projekti uvijek zapnu kada dođe do implementacije".

Posebno je značajno što je Švicarska spremna nastaviti saradnju. Švicarska, kazala je Marić, uvijek traži i socijalni efekat tih projekata, što je način koji se može primijeniti kada ima dovoljno sredstava, a BiH ta sredstva dobija kroz reformu fiskalnog sistema.