BiH
3

Obezbijeđeni besplatni udžbenici za prvačiće u HNK

FENA
Na prijedlog federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj 57. sjednici odobrila preraspodjelu tekućih transfera Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) da bi besplatni udžbenici, između ostalih, bili osigurani i za prvačiće u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Preraspodjelom unutar budžeta FMON-a za ove svrhe osigurana su sredstva što će omogućiti realizaciju projekta i u HNK-u.

U projekt nabavke besplatnih udžbenika u 2012./2013. godini, za čiju je realizaciju Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo oko 500.000 KM, prvobitno je bilo uključeno sedam kantona, koji su osigurali preostalih 50 posto sredstava neophodnih za realizaciju projekta, saopćeni je iz FMON-a.

Resorno kantonalno ministarstvo prvobitno nije prihvatilo projekt, ali je usljed opravdanog pritiska javnosti Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona rebalansom budžeta alocirala 50 posto sredstva za participaciju i prihvatila realizaciju projekta.

Ministar Mašić istakao je da će FMON, kao što je i bilo planirano, osigurati 50 posto sredstava za besplatne udžbenike za sve prvačiće u HNK-u, bez obzira na to po kojem nastavnom planu i programu pohađaju devetogodišnje osnovno obrazovanje.

  • Radujem se što prvačići u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće biti uskraćeni za besplatne udžbenike, jer je osnova projekta, između ostalog, socijalna mjera kojom se stvaraju preduvjeti da svi imaju jednake šanse, bar na početku obrazovnog procesa, rekao je Mašić.

Izrazio je nadu da će ovaj projekt naredne godine prihvatiti Zapadnohercegovački te Kanton 10 da bi bila obuhvaćena cijela Federacija BiH, te da će aktivnosti, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava, biti usmjerene i na osiguravanje besplatnih udžbenika za djecu u stanju socijalne potrebe bez obzira na to koji razred pohađaju.