BiH
29

Obespravljeni radnici traže smjenu "ekspertne vlade“ čije su članove i oni predlagali

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko desetina obespravljenih radnika iz preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona i jutros su održali mirne proteste pred zgradama pravosudnih institucija. Zahtjevi se ponavljaju, ali kako tvrde radnici niko ih ne rješava.

Predstavnici novoformiranog Sindikata Solidarnosti nisu zadovoljni radom aktuelne Vlade TK, koja je prozvana ekspertna, a koja za pet mjeseci rada, kako kaže Sakib Kopić, nije ništa uradila.

"Tražit ćemo smjenu ili ostavke aktuelne Vlade TK. Počeli su se petljati u rad sindikata, a to su preuzeli od ranijih vlada. Imam informaciju kako je ministar Mulaga Fejzić bio na sastanku Sindikata Livnice čelika gdje je radnicima rekao kako se ne mogu učlaniti u Sindikat Solidarnosti. Sve to ukazuje kako smo bili u pravu kada smo formirali Sindikat Solidarnosti, jer su svi drugi sindikati kupljeni“, kazao je Sakib Kopić.

Radnici navode kako proizvodnja nije pokrenuta u "Diti“ i "Konjuhu“, iako su dobili takva obećanja. Također, radnici navode kako imaju saznanja da su članovi Vlade TK koristili godišnje odmore.

"Zar Bahrija (premijer Umihanić op.a) da ide na ljetovanje u Antaliju, a ja da nemam šta jesti. Ogorčen sam i na sve ministre. Neka pakuju kofere i neka idu“, kaže Hrustan Muminović.

Predstavnici radnika obavit će još jedan sastanak sa premijerom Umihanićem, a ako ne bude pomaka tražit će da Skupština TK preuzme i izvršnu vlast u TK.