BiH
19

Obespravljeni radnici protestuju u Tuzli: Umihanićeva vlada je protiv Sindikata solidarnosti

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Obespravljeni radnici uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona i grupa nezadovoljnih građana i danas je ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK održala mirne proteste. Zahtjevi su ostali isti, a tiču se realizacije sudskih presuda, procesuiranje odgovornih osoba za krivična djela privrednog kriminala, reviziju privatizacije...

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, kaže kako aktualna Vlada TK sugeriše radnicima iz nekoliko uništenih preduzeća da se ne učlanjuju u novoformirani sindikat.

"Izjave i postupci premijera Bahrije Umihanića i njegovih ministara su kontradiktorne. Kada je preuzimao premijersku poziciju rekao je kako je njegova ostavka kovertirana, a danas govori kako on račune polaže Skupštini TK. Između ostalih i mi smo ga predlagali, baš kao i resornog ministra Mulagu Fejzića, ali zbog činjenice da ništa od obećanog nisu uradili tražimo njihove ostavke“, kaže Kopić.

Ogorčeni su i radnici Fabrike deterdženata Dita, kojim je obećano pokretanje proizvodnje, a oni i dalje nemaju nikakvih primanja i treću godinu se na ulici bore za svoja prava.

"Mi ćemo nastaviti borbu za svoja prava. Naše zahtjeve su ignorisale ranije vlade, a vidjeli ste šta je se dogodilo od 5. do 7. februara. Nećemo dozvoliti da se iko miješa u rad Sindikata solidarnosti, a nećemo biti ni produžena ruka vlastodržaca. Vjerovatno im zbog toga i smetamo“, kaže Kopić.

Naredni mirni protesti radnika uništenih firmi sa područja TK zakazani su za narednu srijedu u isto vrijeme.