BiH
0

Obespravljeni radnici pripremili prvomajski poklon Vladi TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Obespravljeni radnici sa područja Tuzlanskog kantona i danas su protestovali ispred sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli, a već u petak, na Međunarodni praznik rada, ponovo će izaći na ulicu.

"Smatramo kako nije vrijeme za slavlje, već je vrijeme za ujedeinjenje svih radnika. Obespravljeni radnici će i 1. maja izaći na ulicu. Mi ćemo se u 9 sati okupiti ispred spaljene zgrade Sodaso, a onda ćemo se zaputiti do aktuelnog sjedišta Vlade TK. Kupili smo i prvomajski poklon za Vladu TK", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Kopić navodi kako su radnici davali posljednju marku kako bi se kupio "poklon" za Vladu TK, ali nije htio otkriti o čemu je riječ.

Također, izrazio je nadu da će u petak na ulici pored obespravljenih radnika biti građani, penzioneri, studenti...

"Mi smo dali aktuelnoj Vladi TK 100 dana roka da krene u rješavanje gorućih pitanja. Krajem maja ističe taj rok, a oni za sada ništa nisu uradili. Šta više Ditu su gurnuli u stečaj, a planiraju po istom scenariju završiti i druga preduzeća. Stečaj može, ali sa izmjenom zakona po kojem će radnici biti na prvom mjestu, a onda tek svi ostali", kaže Kopić.

Nakon mirnog okupljanja radnici su otišli kućama, a ponovo će na ulicu izaći 1. maja.