BiH
0

Obećanje, ludom radovanje: Političari na federalnom i državnom nivou nisu ispunili date riječi

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Političke stranke koje čine vladu na federalnom nivou davale su na stotine obećanja građanima, a ispunili su samo 10. Ništa nije bolja situacija ni na državnom nivou.
Tijana Cvjetićanin, Dalio Sijah i Emir Borogovac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tijana Cvjetićanin, Dalio Sijah i Emir Borogovac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Razlozi su različiti, ali svi se svode na jedno: predstavnici vlasti nisu vodili računa o dobrobiti građana već su brinuli o političkim interesima. Kada je u pitanju nivo BiH, umjesto da dijaloge vode putem institucija oni su to sveli na stranački nivo.

Udruženje građana "Zašto ne" putem svog istraživačkog tima Istinomjer analizirao je obećanja koja su dali politički lideri i partije prije ulaska u vlast te u kojoj mjeri su ona ispunjena. Rezultati su porazni.

Nivo BiH: Podijeljeni više nego ikada

Vijeće ministara BiH kojeg čini sedam političkih stranaka (SDP, SDA, SNSD, SDS, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) dalo je 450 obećanja od kojih je ispunjeno samo pet (1 SDA, 4 SNSD). No, ni tih pet nisu u korist građana već u korist vođenja politike.

"SNSD je obećao da neće ukinuti entitesko glasanje i nije. Tako da tu nije riječ o postignućima i ne znamo čak da li se može ubrajati u obećanja", rekla je Tijana Cvjetićanin, koordinatorica Istinomjer tima.

SBB je dao najviše obećanja, čak 153. Na drugom mjestu je SDA sa 117, potom SDP sa 83, SNSD s 42, HDZ 1990 29, HDZ BiH 16 i SDS 10.

"SNSD je imao najbolji rezultat u ispunjavanju obećanja jer je davao 'zgodna' obećanja. Na drugom mjestu su SDA i SBB. Najgori je SDS koji nema niti jedno ispunjeno obećanje. No i ukupno gledano, postoji vrlo mala vjerovatnoća, samo dva posto, da će obećanja biti ispunjena do kraja mandata vlade", dodala je Cvjetićanin.

Nikakav napredak niti obećanje nije dato za oblast zdravstva. I dalje nemamo zajedničko ministarstvo niti jedinstvene zdravstvene knjižice. Obrazovanje je na istom nivou. Ništa nije učinjeno ni u oblasti obrazovanja i socijalne politike. Vrlo malo je urađeno u oblasti pravne države što pokazuje da naša državna vlast i nije pretjerano zainteresovano za borbu protiv korupcije. Promjena ustava i dalje je "rak rana" države. Ustavne reforme nisu sprovedene iako je dato punoo bećanja, a presuda Sjedić-Finci nije implementirana.

Jedina oblast u kojoj je napravljen mali pomak je vanjska politika. Vlasti su tu uspješno potpisali sporazume i dobro sarađuju s drugim državama.

"Sudeći prema svemu ovaj sastav Vijeća ministara BiH ostvarit će gore rezultate od onog u periodu 2006-2010", kazala je Cvjetićanin.

Tijana Cvjetićanin (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tijana Cvjetićanin (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Nivo FBiH: Krenuli dobro pa se izgubili na putu

Federacija BiH je priča za sebe. Pucanje platfrome, te pravljenje i raskidanje koalicija dovelo je do toga da aktuelna Vlada FBiH strmoglavo ide ka dole. Od 730 obećanja ispunili su samo 10.

"Vlada FBiH je u prvih pola godine imala puno bolje rezultate nego sada, a razlog je kriza u vlasti FBiH. Puno je bilo stvari na kojima se počelo raditi ali sve je zaustavljeno zbog razilaženja Platfrome. Nažalost, nismo previše optimistični da bi mogli porpaviti svoje rezultate do kraja mandata", istakla je Cvjetićanin.

SDA je na federalnom nivou dala 315 obećanja, a ispunila je samo pet. SDP je dao 267 obećanja, a ispunio četiri, dok Radom za boljitak nije ispunila niti jedno od 103 datih obećanja.

Najviše obećanja SDP, SDA i Radom za boljitak dali su u oblasti ekonomije. Obećavali su privlačenje investicija, razvijanje poslovne klime i poboljšanje izvoza, napredak u oblasti energetike, te u oblasti fisklane i finansijske politike.

Progres je zabilježen u oblasti privlačenja investicija, razvijanja poslovne klime i poboljšanaj izvoza. Kada je u pitanju poboljšanje konkurentnosti domaćih proizvoda i proizvođača zabilježen je mali ili nikakav napredak.

Obećanja koja su imala za cilj povećanje zaposlenosti u različitim sektorima privrede su prekršena jer svi smo svjesni činjenice da nezaposlenost raste.

U oblasti pravne države nema niti jedno obećanje koje bi moglo biti ispunjeno. Ustavno uređenje na federalnom nivou, javna uprava i lokalna samouprava kao i obećanja u oblasti pravosuđa nisu ispunjena. Troškovi administracije umjesto da budu smanjeni su povećani, a rad na borbi protiv korupcije je započet ali ne i završen.

Oblast socijalne politike ima čak 37 posto šanse da data obećanja budu ispunjena.

"SDP je imao jako detaljan i razrađen program socijalne politike ali nije ništa uradio do kraja", kazala je Cvjetićanin.

Obrazovanje, kultura, sport i nauka imali su mnogo obećavajućih planova, ali oni su ostali samo to.

"Mislim da je razočaravajuće to što nisu ukinuti projekti "dvije škole pod jednim krovom", koordinacija ministara nije uspostavljena, a sredstva za istraživanje i razvoj su smanjena", istakla je Cvjetićanin.

Do kraja mandata vlasti na entitetskom i državnom nivou ostalo je godinu dana. No, rezultati svih navedenih vlada ne daju mnogo prostora optimizmu po pitanju značajnijeg ostvarenja obećanja iz izbornih programa političkih stranaka, smatraju u Istinomjeru.

"Zbog toga kada 2014. godine budete stavljali "X" u kvadratiće, imajte na umu ove (ne)rezultate", poručili su iz Udruženja Zašto ne.