Dom naroda FBiH
0

Obavljene rasprave o više nacrta zakona

FENA
Dom naroda Parlamenta FBiH danas je obavio raspravu i o Nacrtu zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Nacrt zakona polazi od toga da se organizacija i funkcioniranje zaštite od požara i vatrogastvo zasnivaju na principima sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od svih vrsta prirodnih i drugih nesreća i u okviru organizacije vlasti u Federaciji BiH.

Predviđena rješenja osiguravaju da zaštita od požara i vatrogastvo budu sastavni dio postojeće strukture sistema zaštite i spašavanja koja se, direktno i bez posrednika, može koristiti i za te potrebe, posebno vatrogastva.

S obzirom na funkcionalnu povezanost zaštite od požara (preventiva) i vatrogastva (represiva), Nacrtom zakona regulisani su zajednički elementi obje oblasti, a kao samostalna pitanja, i njihove osobenosti.

Također, obavljena je rasprava o Nacrtu zakona o lizingu. Pri obrazloženju ovog zakonskog rješenja istaknut je dinamičan rast ove djelatnosti, te da je forma lizinga spas za mala i srednja preduzeća.

Delegati Doma naroda obavili su raspravu i o Nacrtu zakona o obrtu i sličnim djelatnostima, te o Nacrtu zakona o poticaju razvoja male privrede.

Nakon što je 2003. godine stupio na snagu sadašnji Zakon o obrtu, prestala je primjena Zakona o samostalnom gospodarenju kojim su bile definirane sve gospodarske djelatnosti kojima se fizička osoba može baviti.

Donošenjem zakona iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma, te su djelatnosti izdvojene iz Zakona o samostalnom gospodarenju, dok su u oblasti obrta ostale sve obrtničke, ali i djelatnosti koje s obrtom nemaju ničeg zajedničkog, a nisu definirane niti jednim drugim zakonom.

Njime se obrt definira kao samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registriranih gospodarskih djelatnosti fizičkih osoba u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju.

Razmatran je i Nacrt zakona o psihološkoj djelatnosti čiji je predlagač Aida Čikić, poslanik u Predstavničkom domu. Onim zakonskim rješenjem koje je jednoglasno prihvatio Predstavnički dom, reguliše se ko i kako može obaljati psihološku djelatnost, a predlaže i uspostava odgovarajuće komore koja bi među ostalim vršila edukaciju psihloga. U raspravi je potavljeno pitanje cilja, te ustavnog osnova za donošenje ovog zakona.

U toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Izjašnjavanje o predloženim nacrtima zakona očekuje se iza 15 sati.