Predstavnički dom FBiH
0

Obavljena rasprava o stanju u metalskoj industriji

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH obavio je danas raspravu o stanju u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji dok će se o predloženim zaključcima za ovu oblast izjasniti na narednoj sjednici.

Riječ je o prijedlogu zaključaka koje su tokom današnje sjednica usaglasili predstavnici Vlade FBiH i Sindikata metalaca uzevši u obzir sugestije poslanika tokom rasprave.

Predloženim zaključcima potrebno je, po usvojenom ili drugim modelima, izvršiti uvezivanje radnog staža za sva privredna društva sa većinskim državnim kapitalom gdje ovlaštenja ima Vlada Federacije BiH. Također, Vlada je zadužena da pokrene aktivnosti kako bi se održala i povećala zaposlenost u realnom sektoru i provela reforma elektroenergetskog sektora.

Putem Razvojne banke FBiH, kako je predloženo, potrebno je osigurati sredstava koja će se koristiti za poticanje razvojnih projekta i izvozno orjentisanih privrednih subjekata uz kamatnu stopu do šrdt posto, te stalno raditi na rastećenju privrede i do kraja 2009. smanjiti davanja privrednih subjekata 10 do 15 posto.

Predloženo je i što hitnije usvajanje zakona o električnoj energiji, o reviziji privatizacije, te izmjene i dopune zakona o štrajku i zaštiti na radu.

Intencija posebnog zaključka je da se okonča privatizacija Aluminijskog kombinata Mostar u skladu sa postojećim sporazumom.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo u obraćanju poslanicima kazao je da su problemi sa kojima se suočava metalski sektor prisutni i u drugim industrijama, te da su jednim dijelom uzrokovani i neadekvatnom zakonskom i podzakonskom regulativom.

On je kazao da se mora riješiti problem uvezivanja radnog staža, ali da se pri tome ne ugrozi stabilnost penzionog fonda. Zakon o reviziji privatizacije je bio u Ekonomsko-socijalnom vijeću i uskoro će biti upućen u parlamenatrnu proceduru.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović naglasio je da je cilj da se riješi status metalske, namjenske i elektroindustrije i dovede u položaj da niti jedan radnik ne ostane bez posla.