Parlament BiH
0

Obavljena rasprava o Sadovićevoj smjeni

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH završio je raspravu o Odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića o smjeni ministra sigurnosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarika Sadovića.

Špirić je donio odluku o smjeni ministra Sadovića nakon što mu se obratila Stranka demokratske akcije s inicijativom za Sadovićevu smjenu.

On je, obraćajući se poslanicima, kazao da su u dopisu koji je dobio navedeni razlozi zašto SDA traži da se smijeni ministar Sadović.

U dopisu koje je predsjednik SDA uputio Špiriću navodi se da su prigovori na rad ministra Sadovića počeli svega nekoliko mjeseci nakon što je imenovan na ovu poziciju, još 2007. godine, te da su upućivani kako od domaćih tako i međunarodnih institucija.

Nakon što su pobrojani konkretni razlozi, navodi se da je to imalo negativne reperkusije na ukupne rezultate rada Ministarstva sigurnosti, uključujući i (ne)ispunjavanje uvjeta za ukidanje viznog režima građanima BiH.

Poslanici su tokom rasprave iznosili različite stavove i mišljenja o razlizima za Sadovićevu smjenu.

Poslanik Milorad Živković je kazao kako “ovaj dokument nije za smjenu, ovaj dokument je za SIPA-u”, ističući da trebaju donijeti zaključak da se ovo pismo dostavi SIPA-i da ispita ono što je navedeno u njemu.

On je istaknuo da se ovdje ne radi o stranačkoj nego o krivičnoj odgovornosti.

“Ako prihvatimo smjenu ministra sigurnosti Tarika Sadovića prema ovakvom obrazloženju kakvo je predsjednik Sulejman Tihić uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, prihvatićemo tvrdnju da u ovoj zemlji ima, terorista, terorizma i islamskog nacionalizma”, rekao je predsjedavjući Kluba SDA Bakir Izetbegović poslanicima, ogročen zbog teških kvalifikacija koje je Tihić iznio u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara.

Odbijajući da prihvati ovakve optužbe, Izetbegović je rekao da se ne sjeća da se od napada na mezar njegovog rahmetli oca ijedan događaj u BiH mogao okarakterizirati kao teroristički napad.

Poslanik Ekrem Ajanović je kazao kako je ovo pismo “pranje savjesti” za odluku međunarodne zajednice da BiH ne dobije bezvizni režim zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

“Ja neću glasati za smjenu Tarika Sadovića”, kazao je Ajanović.

Poslanik Rifat Dolić je rekao da neće glasati za Sadovićevu smjenu, između ostalog, i zbog toga, što ne prihvata da Sadović bude “žrtveno jagnje” za neispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima, jer nije on jedini krivac.

Poslanik Adem Huskić također smatra da nije Sadović jedini krivac kada je u pitanju liberalizacija viznog režima.

Poslanik Remzija Kadrić smatra da je ovo pismo ponižavajuće i za SDA i za poslanike koji treba da se izjašnjavaju o ovoj smjeni.

Poslanik Zlatko Lagumdžija je najavio da će poslanici te stranke glasati za smjenu ministra Sadovića.

Nakon što je okončana diskusija, poslanicima se obratio i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović demanitrajući, kako je kazao, sve neistine koje su iznesene u inicijativi za njegovu smjenu.

“Vi ćete odlučiti da li će jednim od najvažinijih sektora u svakoj državi upravljati iz sjene strani namjesnici, ili legalno izabrani domaći predstavnici vlasti. Ovdje nije riječ o nesposobnosti ili nepoštenju jednog ministra nego o njegovom odbijanju da radi samo ono što oni očekuju. Riječ je zapravo o odbrani demokartije i političke nezavisnosti. Oni koji će poslije glasanja odnijeti listing svojim mentorima, ovo ne razumiju”, kazao je Sadović.