Predstavnički dom PS BiH
0

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu obavio raspravu o principima Prijedloga zakona o programu zaštite svjedoka u BiH.

Cilj predloženog zakona je osiguranje efikasne zaštite svjedoka u toku i nakon krivičnog postupka da bi se omogućilo slobodno i otvoreno svjedočenje u najtežim predmetima unutar pravosudnog sistema BiH.

Program zaštite svjedoka primjenjuje se u dokazivanju krivičnih djela kod kojih je zapriječena kazna zatvora od najmanje tri godine ili teža kazna, kod djela protiv integriteta BiH, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom i kod organizovanog kriminala.

Predloženi zakon predviđa da program zaštite svjedoka provodi Odjeljenje za zaštitu svjedoka (OZS), koje je jedinica Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Mjere zaštite svjedoka uključuju fizičku i tehničku zaštitu osoba i imovine, premještanje svjedoka, prikrivanje identiteta osobe i podataka o njegovom vlasništvu i promjenu identiteta.

Poslanici SNSD-a su tokom rasprave kazali da neće podržati predloženi zakon jer se radi o prijenosu nadležnosti s entiteta na državu.

"Stav SNSD-a je da mi vjerujemo pravosuđu RS-a, vjerujemo policiji RS-a i da nas nisu do sada ubijedile institucije BiH da treba njima da vjerujemo i mi nećemo podržati ovaj zakonski projekat", kazao je poslanik SNSD-a Milorad Živković.

Pojedini poslanici iz Federacije su na to uzvratili da se radi o rušenju institucija BiH.

Rasprava je okončana, a izjašnjavanje će uslijediti nakon što poslanici obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.