Predstavnički dom PSBiH
0

Obavljena rasprava o Prijedlogu budžeta za 2009.

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) obavio je danas raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH usvojila je niz amandmana na Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH, čime ga je praktično vratila u okvire koje je prvobitno utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Prema prijedlogu Predsjedništva BiH budžet bi iznosio oko 1,63 milijarde KM, a prema prijedlogu Vijeća ministara BiH oko 200 miliona KM manje.

Prema amandmanima usvojenim na Komisiji, predviđeno je smanjenje svih brutoplaća za 1,2 posto, smanjenje svih materijalnih troškova kod svih korisnika za 16 posto (osim za Ured za reviziju, Upravu za indirektno oporezivanje i Regulatornu agenciju za komunikacije), smanjena je tekuća rezerva...

S druge strane, dodijeljen je grant za Program povratka izbjeglica i raseljenih osoba od 35.000.000 KM.

Poslanik SDA Bakir Izetbegović je tokom diskusije o predloženom budžetu kazao da je ovaj iznos za povratak nedovoljan te je predložio zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara da iznađe kredit od 400 miliona KM kojim bi u dvije godine bio ozbiljno podržan povratak.

Čulo se i mišljenje da ovo nije buždet institucija BiH nego vladajuće šestorke, a neki čak misle i "prudske trojke".

Neki od poslanika su isticali da je predloženi budžet rezultat kompromisa, dok su drugi mišljenja da se njegovim usvajanjem slabe državne institucije, a jačaju entiteti.

U toku je pauza nakon koje bi se poslanici trebali izjasniti prvo o amandmanima na predloženi budžet, a potom i o samom testu prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za ovu godinu.