Predstavnički dom PSBiH
0

Obavljena rasprava o Lijanovićevoj inicijativi

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas raspravu o Prijedlogu poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića, Hadži Jovana Mitrovića i Sefera Halilovića za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

U obrazloženju inicijative se navodi da je evidentno da iz Sporazuma o programskim ciljevima, koji je vladajuća šestorka potpisala početkom 2007. godine, nije nijedna stavka realizirana u cijelosti. Posebno u vezi s ekonomskim pitanjima se stvari odvijaju suprotno u odnosu na potpisani sporazum.

Navodi se da Vijeće ministara nije donijelo nijednu ozbiljnu mjeru kojom bi zaustavilo rast vanjskotrgovinskog deficita osim ukidanja odluke kojom su se naplaćivale carine na robu iz Hrvatske i Srbije čime je prouzročilo još veći rast deficita.

Ističe se i to da Vijeće ministara odbija podržati zakon o zaštiti domaće proizvodnje čime osigurava daljnji propast poljoprivredne proizvodnje.

Navedeno je i da izvještaji o korupciji i siromaštvu ukazuju da smo jedna od najkorumpiranijih i najsiromašnijih zemalja u Evropi.

Na početku rasprave neki od poslanika su ukazali na to da niko iz Vijeća ministara ne prisustvuje sjednici, ističući da i to dovoljno govori o neodgovornom odnosu ministara prema ovom domu.

Predstavnici opozicionih stranaka su kritikujući Vijeće ministara isticali da je ovo jedno od najlošijih Vijeća ministara koje je ova zemlja do sada imala te da ne postoji zaštićenije radno mjesto u državi od mjesta ministra u Vijeću ministara BiH. Iznosili su zamjerke na rad Vijeća ministara navodeći između ostalog indolentnost za stvaranje uvjeta za evropski put BiH, nepoduzimanje mjera da bi se ublažile negativne posljedice globalne ekonomske krize...

Čulo se i mišljenje da Dom nema kapacitet da izglasa nepovjerenje Vijeću ministara, ali da se od današnje rasprave očekuje da vladajuća šestorka i Vijeće ministara budu bar malo postiđeni i kažu da ovako dalje ne ide. Za neke je ova rasprava još jedna "tragikomična bh. sapunica" i gubljenje vremema.

U diskusiji o ovoj inicijativi učestvovali su samo poslanici opozicionih stranaka, dok značajan broj poslanika iz vladajućih stranaka tokom diskusije nije ni bio u poslaničkoj sali.

Od članova Vijeća ministara dijelu rasprave prisustvovao je samo ministar sigurnosti Tarik Sadović.