Porezna uprava FBiH
0

Obavještenje o podnošenju poreznih prijava za 2008.

FENA
Porezna uprava FBiH obavještava porezne obveznike, pravna i fizička lica - građane da su dužni na vrijeme podnijeti porezne prijave za 2008. godinu u skladu s rokovima propisanim zakonima o porezima kantona, saopćila je Radna grupa za informisanje o implementaciji Zakona o porezu na dohodak.
  • Dakle, do 31. januara 2009. godine potrebno je podnijeti prijavu poreza po odbitku koja se podnosi na obrascu DP, obavijesnu prijavu na obrascu INFO-1, prijavu za razrez poreza na dobit fizičkog lica od privredne i profesionalne djelatnosti, prijavu za razrez poreza na ukupan prihod fizičkog lica i izvještaj o obračunatom i uplaćenom posebnom porezu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za fizička lica i prijavu za razrez poreza na potrošnju pića.

U Tuzlanskom kantonu potrebno je do 28. februara 2009. godine podnijeti prijavu poreza na dohodak .

Prijavu poreza na dobit privrednog društva i porezni bilans porezni obveznici su dužni podnijeti do 31. marta 2009. Porezne prijave, kao i dosad, podnose se nadležnim poreznim ispostavama prema sjedištu odnosno prebivalištu poreznog obveznika.

U svim slučajevima neblagovremenog podnošenja i/ili nepodnošenja porezne prijave na propisani način, Porezna uprava će uime poreznog obveznika podnijeti poreznu prijavu, uz izricanje novčane kazne za učinjeni prekršaj.

Obrasci poreznih prijava mogu se besplatno dobiti u poreznim ispostavama Porezne uprave Federacije BiH ili preuzeti s internet stranice Porezne uprave Federacije BiH www.pufbih.ba.

Popunjenu poreznu prijavu porezni obveznici mogu poslati i poštom preporučeno ili elektronskim putem na disketi ili na kompakt disku.

Porezna uprava FBiH podsjeća da su porezni obveznici koji podnose obavjesne prijave i porezne prijave po odbitku za preko 25 poreznih obveznika istu dužni dostaviti elektronskim putem na disketi ili na kompakt disku kako je to regulisano Pravilnikom o postupku podnošenja poreznih prijava.

  • Napominjemo da će Porezna uprava FBiH u 2009. godini vršiti razrez poreza po navedenim prijavama i istovremeno vršiti obračun i naplatu poreza na dohodak u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, ističe se u saopćenju Radne grupe za informisanje o implementaciji Zakona o porezu na dohodak.