Kanton Sarajevo
0

Obavezno predškolsko obrazovanje tek 2010/2011.

Sarajevo-x.com
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj 19. redovnoj sjednici utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obazovanju, te će ga po skraćenom postupku uputiti u skupštinsku proceduru.

Prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakona podrazumjevaju da će se obavezno predškolsko obrazovanje za djecu prije polaska u osnovnu školu početi primjenjivati u školskoj 2010/2011. godinu.

  Skupština Kantona Sarajevo je u julu 2008. godine donijela Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo u kojem je, između ostalog, u članu 68. utvrđeno obavezno predškolsko obrazovanje za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu, te da će se ova obaveza početi primjenjivati od školske 2009/2010. godine. Također je utvrđeno da će se sredstva za stvaranje uvjeta za uvođenje obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja planirati u Budžetu  KS za 2009. godinu.

  S tim u vezi Ministarstvo obrazovanja i nauke KS je planiralo sredstva potrebna za stvaranje uvjeta za uvođenje obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, što se posebno odnosilo na zapošljavanje potrebnog broja novih kadrova u skladu sa Nastavnim planom i programom i Pedagoškim standardima i normativima, kao i za adaptaciju postojećih i rekonstrukciju značajnog broja uništenih objekata, te njihovo opremanje, kako bi se ovaj segment predškolskog obrazovanja kvalitetno realizirao. Dio sredstava je bio planiran i za prilagođavanje školskih prostora u ruralnim dijelovima Kantona Sarajevo, gdje ne postoje namjenski objekti za predškolski odgoj, kao jedino moguće racionalno rješenje da se djeca  iz ovih područja uključe u program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, kako je to utvrđeno Zakonom. 

 Međutim, zbog poznate finansijske situacije u vezi sa Budžetom Kantona Sarajevo nije bilo moguće ostvariti navedeni plan, te u Budžetu KS za 2009. godinu nisu utvrđena sredstva za navedene namjene, a neće biti ni predstojećim rebalansom.