BiH
0

Obaveze iz presude Međunarodnog suda pravde u Haagu u vezi s genocidom u Srebrenici

FENA
Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Sarajevu tokom susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem da je jedan od osnovnih kratkoročnih ciljeva nove srbijanske vlade dovršetak saradnje s Haškim tribunalom.

-Vrijeme koje je iza nas je izuzetno teško i traumatično i ta stranica istorije treba što prije da se završi. Nova vlada Srbije učinit će sve da se u najkraćem roku ova stranica i zatvori, ustvrdio je nakon susreta ministar Jeremić.

On je naglasio i da će njegova vlada učiniti sve da se u najkraćem roku ispune sve obaveze iz presude Međunarodnog suda pravde u Haagu u vezi s genocidom u Srebrenici.

-To je jedan od osnovnih prioriteta rada Vlade ne samo zato što je to domaća i međunarodna obaveza već je riječ o pitanju evropskih vrijednosti, te unutrašnje i regionalne sigurnosti i stabilnosti, kazao je ministar Jeremić.

Ministri vanjskih poslova Srbije i BiH dogovorili su tokom sastanka intenziviranje bilateralne saradnje, te nastavak rada na realizaciji međudržavnih i regionalnih inicijativa.

Ocijenjeno je da posjeta delegacije MVP-a Srbije našoj zemlji kao prve zvanične posjete jednoj zemlji nakon imenovanja nove srbijanske vlade signal regionu i Briselu da su ove dvije zemlje spremne sarađivati.

Istaknuto je i da BiH i Srbija u narednom periodu zajedničkim naporima trebaju raditi na približavanju evropskim i evroatlantskim integracijama kao jedinom putu u bolju budućnost.

Stoga je dogovoreno da institucije dviju država zadužene za pridruživanje EU potpišu memorandum o razumijevanju radi ostvarivanja bliske saradnje na pitanju evropskih integracija.

Srbijanski ministar vanjskih poslova prenio je danas i poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića članovima Predsjedništva BiH da najesen posjete Beograd. Tada je planirano održavanje sjednice Međudržavnog savjeta Srbije i BiH koji se nije sastajao dvije godine.

Tokom sastanka je razgovarano i o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje, učešću srbijanskih firmi u BiH i bh. firmi u Srbiji, te nastupima na trećim tržištima.

-Imamo mnogo šansi da kroz komplementarne privrede doprinesemo značajnom napretku i boljem ekonomskom razvoju dviju zemalja, izjavio je ministar Alkalaj.

Bilo je riječi o otvorenim pitanjima koja se odnose na granice i dvojno državljanstvo, te je dogovoreno da ih u narednom periodu razmotre ekspertski timovi dviju država i otklone sve postojeće nedoumice.

Ministar Jeremić je kazao da je pozicija Srbije takva da je ona potpuni pravni nasljednik državne zajednice Srbije i Crne Gore i da svi ugovori koje je imala ova zajednica ostaju na snazi.

Jeremić i Alkalaj su razgovarali i o pitanju Kosova, te je srbijanski ministar prenio srbijanski stav da je bilo kakva neovisnost Kosova neprihvatljiva i da se to pitanje mora riješiti kompromisom.

Jeremić navodi kako je Srbija spremna za nove pregovore i da se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i granica.