Fond za humanitarno pravo
0

Obaveza RS-a je da rasvijetli sudbinu nestalih osoba

Sarajevo-x.com
Na Međunarodni dan nestalih osoba, Fond za humanitarno pravo (FHP) podsjeća institucije Republike Srbije i drugih zemalja u regionu da je rasvjetljavanje sudbine više od 17.000 nestalih osoba njihova civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i društvu.

Fond povodom Međunarodnog dana nestalih poziva sve zemlje u regionu da potpišu UN Konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka.

"Nepoznate sudbine hiljada nestalih osoba i dugogodišnja agonija njihovih porodica trebaju biti opomena svim državama u regionu da još uvijek nisu ispunile svoju obavezu otkrivanja istine o zločinima tokom devedesetih“, kažu u Fondu.

Kako kažu u Fondu, posebno uznemirava činjenica da umjesto ulaganja većih napora za rješavanje ovog teškog problema, posljednjih godina dolazi do nedopustivog usporavanja u procesu rasvjetljavanja sudbine nestalih.

"Institucije država koje su učestvovale u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije moraju iskrenije i snažnije da se angažuju na rasvjetljavanju okolnosti nestanaka svih žrtava, otkrivanju lokacija na kojima su skriveni njihovi posmrtni ostaci i kažnjavanju odgovornih za zločine“, ističu u Fondu.

Istina o žrtvama i njihovom stradanju osnovni je preduslov uspostavljanju povjerenja i izgradnji demokratskih društava u regionu.

FHP napominje da je u decembru 2006. godine Generalna skupština UN-a usvojila Konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka.

Iako ova konvencija značajno može doprinijeti prevenciji i unapređenju istraga o prisilnim nestancima, do sada je nije potpisala ni jedna post-jugoslovenska država.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog komiteta crvenog krsta, na teritoriji bivše Jugoslavije 17.160 osoba još uvijek se vodi kao nestalo. U Bosni i Hercegovini traga se za još 12.817 osoba, u Hrvatskoj 2.374, a na Kosovu 1.969.