Jadranka Kosor lobira za nas
0

"Obami sam predložila da BiH što prije uđe u MAP"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je na jučerašnjoj večeri s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Pragu predložila da BiH što prije uđe u Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

"To nije samo po sebi nagrada, nego i niz obaveza poticanja reformi", ustvrdila je Kosor te dodala da je Obami spomenula i da će Hrvatska snažno podupirati cijeli jugoistok Evrope.

Kako je kazala, Obami je naglasila da Hrvatska daje posebnu podršku jedinstvenoj BiH kao zemlji tri konstitutivna naroda te da Hrvatska ima ustavnu obavezu pomagati Hrvatima u toj zemlji.

Hrvatska premijerka je ocijenila da je njen jučerašnji boravak u Pragu i večera s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kojoj je nazočila s još desetoricom čelnika zemalja iz srednje i istočne Evrope, članica NATO-a, potvrda prijateljstva, ali i savezništva Hrvatske sa SAD-om.

Hrvatska je ponosna članica NATO-a, koji je, osim vojnog i savez koji promiče demokratiju i ekonomsku saradnju, kazala je Kosor, napomenuvši kako se "poklopilo" da je taj susret održan na godišnjicu hrvatskog članstva u NATO-u.

"Kazala sam da Hrvatska kroz 14 misija diljem svijeta zna što je to čuvanje mira", rekla je Kosor na sjednici i podsjetila da je Hrvatska u prošlosti bila "korisnik pomoći", a danas u misijama tu pomoć pruža.

Istakla je i potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, odnosno da je "uspješno riješen problem koji je bio 18 godina na stolu". "To je jedan od pokazatelja kako ubuduće rješavati probleme", dodala je.

Premijerka naglašava da je jučerašnji dan bio "uistinu dobar za Hrvatsku" jer su, kazala je, "mnogi kolege isticali da Hrvatska treba što je prije moguće postati članicom EU-a".

"I bilo je dobro čuti da je to notorna činjenica i da se na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja će doslovno sutra postati članicom EU-a", rekla je.

Američki je predsjednik na večeru u rezidenciju američke ambasade pozvao predsjednike država ili vlada Hrvatske, Češke, Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Bio je to prvi susret nekog od najviših hrvatskih državnih čelnika s Obamom nakon prijama Hrvatske u NATO prije godinu dana.