BiH
1

Obama još uvijek nije donio "konačnu odluku" za Siriju

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak da još nije donio "konačnu odluku" u vezi sa sirijskim pitanjem, ali je spomenuo "ograničenu akciju" SAD-a radi kažnjavanja režima Bashara al-Assada koji je upotrijebio hemijsko oružje.
Sa sastanka u Bijeloj kući (Foto: AFP)
Sa sastanka u Bijeloj kući (Foto: AFP)

Utvrdivši kako upotreba takvog oružja prijeti američkoj nacionalnoj sigurnosti, predsjednik je ocijenio da svijet ne može prihvatiti da žene i djeca budi trovani neurotoksičnim gasom, nakon objavljivanja izvještaja američkih obavještajnih službi u kojem se navodi da je u napadu sirijskog režima 21. augusta blizu Damaska ubijeno 1.429 ooba.

Govoreći u Bijeloj kući prije početka mini samita s predsjednicima baltičkih zemalja, Obama je osudio "nemoć" Vijeća sigurnosti UN-a kad je u pitanju Sirija, u kojem je Rusija, čvrsta saveznica Damaska, blokirala svaku inicijativu.

Predsjednik je pozvao svijet da ne bude "paraliziran" u odnosu na situaciju u Siriji, nakon što je dan ranije britanski parlament odbacio učešće Londona u eventualnoj vojnoj intervenciji protiv režima Bashara al-Assada.