BiH
2

Oba kandidata za načelnika općine Srebrenica nadaju se pobjedi

FENA
Ćamil Duraković (Foto: Anadolija)
Ćamil Duraković (Foto: Anadolija)
Pet dana nakon lokalnih izbora u Srebrenici je situacija potpuno konfuzna. Ćamil Duraković, nezavisni kandidat, koga su podržale sve bošnjačke stranke, proglasio je pobjedu iste večeri kada su objavljeni nezvanični rezultati.

Vesna Kočević, kandidatkinja SNSD-a i Koalicije za Republiku Srpsku izjavila je da je osvojila u Srebrenici oko 500 glasova više od Durakovića, ali je bila oprezna u davanju izjava.

"Po dosadašnjim rezultatima imam više glasova, ali treba sačekati prebrojavanje ostalih glasačkih listića", rekla je Kočević.

U Općinskom odboru SNSD-a tvrde da će Vesna Kočević pobijediti, bez obzira na glasove iz Federacije.

"Vjerujem da je naš kandidat već pobjednik računajući i glasove sa strane", izjavio je Miloš Milovanović koji je dodao da je bilo neregularnosti na biračkim mjestima.

Rekao je da su mnogi kandidati pokradeni uz tvrdnju da na biračkom mjestu gdje je on glasao, SNSD nije dobio nijedan glas.

Srebreničani tvrde da je bilo manipulacija, a neki birači su upute o načinu glasanja dobijali u autobusima.

"Većina glasača je dobila listiće, primjera radi Koalicije SDA i Stranke za BiH. Na tom listiću krupnim slovima su bili izdvojeni kandidati SDA. Zato je Stranka za BiH loše prošla", rekao je Hakija Meholjić iz SDPBiH.

Bez obzira na konačne rezultate, evidentno je da su o sudbini oko 4.000 ljudi u Srebrenici, odlučili oni koji ovdje ne žive u ovom gradu. Jer, na izborima se pojavilo oko 7.000 glasača iz Federacije BiH i Republike Srbije!