BiH
0

Oba doma PSBiH usvojila izmjene Izbornog zakona BiH o načinu izbora u Srebrenici

FENA
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH su danas na zajedničkoj sjednici u Sarajevu usvojili po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona u BiH koji se odnosi na način izbora u općini Srebrenica na općinskim izborima ove godine.

Izmjene zakona predviđaju da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriji općine Srebrenica mogu odlučiti da li će glasati u općini u kojoj sada žive ili u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Predloženi zakon je usvojen po hitnom postupku zbog toga što, da bi se mogao primjenjivati na predstojećim lokalnim izborima u BiH, mora stupiti na snagu prije 8. maja kada će Centralna izborna komisija BiH raspisati lokalne izbore.

Tokom diskusije čulo se da je ovo minimum koji je urađen za Srebrenicu, te da je predloženi zakon rezultat međustranačkih dogovora i da se u ovom momentu nije moglo postići više.

Poslanici SDA su kazali da je ovo minimum ispod kojeg se nije moglo ići, te da će glasati za ovu „kašičicu pravde“.

Poslanici SDP-a BiH su se zalagali za to da se predložene odredbe ne odnose samo na Srebrenicu nego na čitavu BiH te da vrijede za naredni period, a ne samo za 2008. godinu.

Poslanik te stranke Zlatko Lagumdžija je predložio zaključak kojim se poziva zajednički kolegij da odmah zakaže sjednicu oba doma da se po hitnom postupku parlament odredi o prijedlozima zakona po kojima bi se izmjene Izbornog zakona odnosile na čitavu BiH, umjesto samo za Srebrenicu i za naredni period umjesto samo za 2008.

U Predstavničkom domu ovaj prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa će se Kolegij usaglašavati o njemu, dok ga Dom naroda nije prihvatio.

Isto se desilo i s Lagumdžijinim prijedlogom zaključka prema kojem se pozivaju Vijeće ministara BiH i visoki predstavnik da donesu odgovarajuće odluke i predlože parlamentu potrebne akte kako bi Srebrenica dobila potrebni posebni status, do održavanja lokalnih izbora, na bazi pravnih i moralnih obaveza proizašlih iz presuda u Haagu o genocidu.