Dom naroda FBIH
0

O Zakonu o invalidima u nastavku sjednice

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Redovna 23. sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta prekinuta je nakon višesatnog današnjeg rada prije nego je na dnevni red došla tačka koja se odnosi na zakon o zaštiti neratnih invalida u Federaciji čiji je stepen oštećenja organizma 60, 70 i 80 posto.

O ovom zakonu će biti riječi u nastavku sjednice čiji će datum biti poznat naknadno.

Uoči početka današnjeg zasjedanja, ispred zgrade Federalnog parlamenta bilo je okupljeno 20-ak roditelja i njihove djece s posebnim potrebama kao zainteresirane strane za donošenje ovog teksta čiji je službeni naziv Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba sa onesposobjenjem.

Predstavnilčki dom u Federalnom parlamentu, čija je saglasnost također potrebna da bi bilo koji pa i ovaj zakon stupio na snagu, odobrio ga je na dramatičnoj sjednici u februaru ove godine. To se desilo nakon što je u skupštinsku salu doslovno provalila velika grupa invalida koji su dotad zasjedanje pratili ispred dvorane, a nezadovoljstvo su ispoljili jer su neposredno prije toga poslanici iz Zakona o osnovama socijalne zaštite izuzeli od dotadašnjih prava na invalidninu neratne invalide čiji je stepen oštećenja organizma manji od 100 posto i 90 posto i zadržali u zakonskoj zaštiti jedino najteže onesposobljene.

Prijedlog novog zakona koji donekle zaštićuje izuzetu grupu i koji je u dnevnom redu 23. sjednice Doma naroda, kompromisno je rješenje donesno u burnoj atmosferi istog dana nakon tog ispoljavanja velikog nezadovoljstva, a neki su skloni da tvrde da ne nudi potpuno ispravljanje nepravde prema izuzetoj grupi invalida.